Канада, Онтарио, Квебек, мерки

Зловещо! Откриха останките на 215 деца в бивш интернат в Канада

Останките на 215 деца бяха открити на територията на бивш интернат, създаден преди повече от век, за да асимилира коренното население на Канада, съобщи АФП.

Специалистите са използвали радар, за да потвърдят наличието на останките на учениците, посещавали училището близо до Камлупс, Британска Колумбия, се казва в изявление на местно племе.

Някои от децата са били едва на три години.

Очаква се констатациите на екипа да бъдат публикувани в доклад следващия месец.

Междувременно стана ясно, че племето работи заедно с изследователите и музеите, за да хвърли допълнителна светлина върху ужасяващото откритие и да намери записи за тези смъртни случаи.

Интернатът за индианци Камлупс е най-голямият от общо 139 интерната, създадени в края на XIX век, като в него са били регистрирани и са се обучавали едновременно до 500 ученици.

Той е бил ръководен от католическата църква от името на канадското правителство от 1890 до 1969 година.

Около 150 000 младежи индианци, инуити и метиси са били принудително записани в тези училища, където са били физически и сексуално малтретирани от директори и учители, които са ги лишавали от тяхната култура и език.

Днес се твърди, че преживените тогава травми са причината за високото ниво на бедност, алкохолизъм и домашно насилие, както и за високия процент самоубийства в тези общности.

Комисия по установяване на истината и помирение идентифицира имената или получи информация за най-малко 3200 деца, които са починали от малтретиране или липса на грижи, докато са посещавали училище. Точният брой остава неизвестен.

През 2017 г. премиерът Джъстин Трюдо поднене официално извинение на коренните жители на страната, които са пострадали по време на обучението в тези училища. Властите дори се съгласиха да изплатят компенсации на семействата на пострадалите в размер на общо 800 млн. канадски долара.

- реклама -