Злоупотреби с даренията: Жители на наводнените карловски села с апел за помощ

За злоупотреби с дарителските средства за наводнените карловски села, алармират жители на пострадалите села.

Според жителите им, членовете на

обществения съвет, който трябва да разпределя и оценява щетите, са подписали договор за конфиденциалност, по силата на който, те не могат да обяснят на никой, как и за какво са изразходвани средствата от дарителската сметка, също така и средствата от държавата.

Освен тези си притеснения,

хората разказват и за опорочено оценяване на щетите, където също се притесняват от злоупотреби. Много от пострадалите къщи са оценени като нисък коефицент на щета, а къщи, които са останали здрави, са описани като много пострадали. Това им дава право да получат големи суми за възстановяване, а реално пострадалите имоти, нямат тази възможност.

Собствениците на 168 пострадали имота

в община Карлово вече са получили полагащите им се средства от събраните дарения. След наводнението от 2 септември 2022 г. общината обяви дарителска кампания, в която до 2 декември са постъпили 1 780 627.08 лв. Това съобщиха от общината през декември месец миналата година.

В Общината са подадени 179 заявления

за получаване на разпределените с решение на Общинския съвет 1 498 941 лв. Направени са преводи по 169 от тях. 10 от заявленията не са окомплектовани с всички изисквани документи и се изчаква тяхното представяне. Изплатени са определените от Общинския съвет суми на собствениците на 5 пострадали имота от първа група, 10 от втора група, 125 от трета група и 29 от четвърта група. Общата сума на изплатените до момента дарения е 960 800.79 лв.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено