Майчин дом

Злоупотреби или скрити управленски интереси в „Майчин дом“?

Основната причина, която провокира напрежението и протеста на работещите в „Майчин дом“, е тоталното с години наред погазване на законодателството и Конституцията от страна на представляващия работодателя – проф. Костов, тотална липса на комуникация, погазване на законите, принуждаване на хората, преследване и тормоз„.
Така Милена Атанасова – зам.-председател на Синдикат „Защита“ и председател на синдикалната секция в „Майчин дом“, обясни причините за днешния протест на медици от акушеро-гинекологичната болница.
Протестът е организиран от синдикат „Защита“ и е обявен като протест в защита на трудовите и гражданските права.
По думите ѝ несправедливо се разпределят допълнителни възнаграждения, има принуждаване на хора да подписват промяна на длъжностите, които изпълняват, понижават се и има гонене по други клиники.
„Върхът на нахалството е – предварително се уведомява НАП за промяна на длъжност на дадено лице, без предварително да е съгласувано и да е уведомено лицето, както изисква Кодексът на труда“.
Атанасова посочи, че данните са и в доклада на звено „Вътрешен одит“ на МЗ от август 2022 г. По думите й обаче няма никаква реакция по този доклад:
 
„Министърът на здравеопазването Меджидиев продължава да го прикрива. Никаква реакция“.
Тя отрече причина за напрежението да е отстраняването на досегашния изпълняващ длъжността началник на Клиниката по анестезиология Елена Георгиева. Напрежението и недоволството изригва първо в тази клиника, но не е само тя, категорична бе Милена Атанасова.
По думите й има готовност за масови оставки, ако не се разрешат проблемите. Тя отбеляза, че са помолили работещите в клиниката да не подават колективни оставки.
Д-р Юрий Хранов изказа мнение, че действието на д-р Елена Георгиева е неправомерно:
 
„Тя уронва авторитета на тази стратегическа болница. Сега се иска да има разнобой във взаимоотношенията между анестезиолози, акушер-гинеколози и неонатолози. Няма такъв разнобой, това е инспирирано от едни нездрави помисли на някои от колегите, които използват д-р Георгиева като инструмент за други техни интереси„, смята той и даде пример, че може да се цели оставката на директора на болницата.
Според него в болницата има скрити управленски интереси. По думите му за това се използват инструментите на „паважната демокрация и уличния натиск“.
Д-р Хранов смята, че такъв директор досега болницата не е имала. Той го определи като „национално богатство“.
- реклама -