Нотр Дам

Злополука е вероятната причина за опустошителния пожар в катедралата „Нотр Дам“

Злополука е вероятната причина за опустошителния пожар в катедралата „Нотр Дам“. Няма дори знак, че пожарът може да е предизвикан умишлено, заяви главният парижки прокурор Реми Хейц.

„Ние подкрепяме теорията за злополука“, каза Хайц, добавяйки, че 50 души работят по „дълго“ и „сложно“ разследване на причината за пожара.

Реми Хейц увери, че ще бъдат използвани всички средства за установяване на произхода на пожара и потвърди, че в ход са изслушвания на свидетели.

Нотр Дам

Той добави, че първата пожарна аларма се е включила в 18:20 ч в понеделник, последвана от проверки, за да се определи дали наистина има пожар или е фалшива тревога. В 18:43 ч. се чува втора аларма, когато категорично е установен пожарът.

Парижките следователи са разпитали част от работниците, ангажирани с възстановяването на катедралата. Очаква се разпитите да продължат през целия ден.

Пожарът в катедралата „Нотр Дам“ доведе до срутването на кулата-стрела и разрушаването на покривната конструкция. Френският президент Еманюел Макрон описа инцидента като „ужасна трагедия“ и обеща да възстанови 856-годишната катедрала.

Възстановяването на катедралата ще отнеме най-малко 3 години

Възстановяването на „Нотр Дам“ ще трябва да стане за три години, каза днес бившият френски министър на културата Жак Ланг. „Трябва да набележим по-кратък срок, не 10 или 15 години, а три години, за да възстановим „Нотр Дам“, каза бившият министър.

„Казват, че ще са нужни десетилетия, но аз твърдо не съм съгласен с това. Трябва да възстановим катедралата в кратък срок, както е правено в ми

налото при реставрацията на обекти от изключителна важност“, подчерта Ланг.

Експерт по френското културно наследство обаче предупреди, че във Франция вече няма да могат да се намерят достатъчно големи дървета, които да се заменят старинните дървени греди, изгорели при пожара.

Бертран дьо Фейдо, вицепрезидент на реставрационната група „Фондация на наследството“, каза пред радио „Франс енфо“, че дървеният покрив, който е изгорял, е изграден с греди от преди повече от 800 години, взети от вековни гори.

По думите му покривът на катедралата не може да бъде възстановен в първоначалния си вид, защото „в момента нямаме в страната ни дървета с тази големина, каквито са сечени през 13 век“.

Той допълни, че за реставрацията ще трябва да бъдат използвани нови технологии, за да се възстанови покривът на катедралата.

Творбите на изкуството от „Нотр Дам“ ще бъдат преместени в Лувъра

Това съобщи френският министър на културата, цитиран от Ройтерс.

Нотр Дам Париж

Почти 24 часа след пожара светът още е в шок

Редица световни лидери и обикновени хора изразиха съжаление и тъга в социалните мрежи от унищожителния пожар въпреки уверенията на властите, че най-ценните реликви са спасени.

Кралица Елизабет II заяви днес, че е „дълбоко натъжена“ от опустошителния пожар.

„Принц Филип и аз бяхме дълбоко натъжени да видим кадри на огъня, поглъщащ катедралата „Нотр Дам“, пише кралица Елизабет в съобщение до френския президент Еманюел Макрон. Тя добавя: „Моите мисли и молитви са с поклонниците на катедралата и цялата Франция в това трудно време”.

И днес хиляди хора дойдоха да видят катедралата в центъра на Париж, която успя да оцелее въпреки напора на огнената стихия.

Пожарът избухна в първия ден от Страстната седмица за католиците.

- реклама -