Едмонд Назарян

Злато за България: Едмонд Назарян грабна европейската титла до 55 кг в Рим

Едмонд Назарян триумфира с европейската титла до 55 кг в Рим и донесе първо злато на България на шампионата на Стария континент.

На финала той победи руснака Виталий Кабалоев, европейски шампион от 2019-а. За сина на Армен Назарян това бе дебют на Европейско при мъжете. Нашето момче стигна до победата със 7-3, като допусна колебания едва в края на двубоя, когато бе хванат от руския си опонент. Въпреки това Едмонд напълно закономерно ликува със златото в италианската столица.

По пътя си до титлата той надигра последователно Сноре Лунд (Норвегия) за 51 секунди с технически туш 8-0, италианеца Джовани Френи, също с технически туш 14-2 и азербайджанеца Екданиз Азизли, световен и европейски шампион от 2018-а, с туш. Азизли се утеши с бронзов медал преди спора за титлата, след като надделя убедително над Френи с 9-0, а с бронзово отличие се поздрави и грузинецът Тимур Цурсумия, надвил Флорин Тита от Молдова със 7-0.

По-рано, Даниел Александров стигна първи финал в кариерата си на голямо първенство. На Европейското в Рим националът постигна три победи в неолимпийската категория до 82 кг, като на полуфиналите срази германеца Ханес Вагнер със 7-3.

До момента Александров има три бронзови медала от първенства на континента, като последното е от преди 3 г. В началото на тази година Александров стана за първи път баща и това сякаш допълнително му даде сили да даде най-доброто от себе си в Рим. Така утре за титлата асът ни ще спори с азера Рафиг Хусеинов, световен вицешампион от 2019-а.

- реклама -