Китайци откриха нов лек срещу остеопорозата

Китайци откриха нов лек срещу остеопорозата. Учените са идентифицирали, синтезирали и изследвали съединение в женския женшен (Angelica sinensis), известен още като Донг Куай, което може да се използва в борбата срещу остеопорозата.

Постоянно увеличаващата се продължителност на живота в света превръща лечението на остеопорозата, която засяга възрастните хора, в един от приоритетите на медицинската наука.

Заболяването може да прогресира и да доведе до тежка инвалидност

вследствие на фрактури на бедрената шийка или гръбначния стълб.

Въпреки че съществуват редица лекарства за лечение на това метаболитно заболяване на костите, те са доста скъпи и имат редица противопоказания и странични ефекти, пише изданието „Сентръл сайънс“ на Американското химическо дружество, цитирано от БТА.

В търсене на алтернативни методи за лечение

учени от Китай са се насочили към женския женшен, който отдавна се използва в традиционната китайска медицина за лечение на остеопороза.

Специалистите са изолирали две нови активни съединения, наречени фалкаринфталиди А и В, които преди това не са били откривани в това растение. Едното от тях – фалкаринфталид А, и неговите прекурсори потискат активността на остеокластите – клетки, които играят основна роля в разрушаването на костите. Въпросното вещество

Блокира ключови молекулярни пътища за образуването на остеокласти.

Учените не само са идентифицирали съединението, но и са успели да го възпроизведат напълно в лаборатория. Те са получили количества, достатъчни за биологични тестове, и за да проверяват действието му върху остеокластите.

Изследователите смятат, че откритието им предоставя

Нови възможности за разработване на лечение за остеопорозата.

По данни на Световната здравна организация заболяване заема четвърто място в света сред всички причини за инвалидност и смъртност.

Най-добрата превенция срещу остеопорозата е да следите нивото на калций и витамин D в организма. Витамин D подпомага усвояването на калций от червата и го прави по-достъпен за минерализацията на костите. Витамин К стимулира синтеза на остеокалцин – белтък, без който фиксирането на калция в костите ще е невъзможно. С най-високо значение за костите е витамин К2, който се намира в продукти от животински произход. Витамин К по принцип се синтезира от бактерии, влизащи в състава на нормалната чревна флора. Витамин К1 се съдържа най-вече в зеленолистните зеленчуци. По отношение на минерализацията особено ефективно е съчетанието на витамин D и К, като най-добра е комбинацията от витамин D3 и К2.

- реклама -