Златни правила на Рокфелер за отглеждане на успешни деца

Златни правила на Рокфелер за отглеждане на успешни деца. В продължение на десетки години фамилията успява да запази богаството си и това се дължи на възпитанието.

В много култури има вековна поговорка, че богатството се прави и губи в три поколения. В САЩ казват „от ризи до ризи в три поколения“, а в Япония е „от оризови масиви до оризови полета в три поколения“.

Богатството, с други думи, рядко трае много повече от внуците.

Данъците, разходите, размиването на богатството чрез деца и децата на техните деца и неизбежният негативен ефект от притежанието на толкова много пари в крайна сметка оказват влияние върху семейното състояние, пише cnbc.com.

И все пак семейство Рокфелер се противопостави на всичко това.

Сега навлизайки в седмото си поколение с цели 170 наследници, семейство Рокфелер поддържа значително богатство – те са имали състояние от 11 милиарда долара през 2016 г., според Forbes. Това са повече от 100 години след като Джон Д. Рокфелер стана първият милиардер на Америка след основаването на Standard Oil Company в края на 19 век.

И така, каква е тайната на Рокфелер?

В рядко интервю Дейвид Рокфелер младши, председател на Rockefeller & Co.,

каза, че са разработили система от ценности, традиции и институции,

които са помогнали на семейството да остане заедно и да запази богатството си. Те са полезни за всяко семейство, което се опитва

да отгледа деца с потенциал – дори и да не сте богати.

„Срещаме се като семейство два пъти годишно, често повече от 100 от нас в една и съща стая за коледен обяд например“, каза той.

„Имаме нещо, наречено семеен форум. Когато си на 21, те канят на тези срещи.

На събиранията семейството говори за своята посока, проекти, нови членове и всякакви други семейни новини, свързани с кариера или важни етапи.

Важно е всеки да се чувства част от семейството, дори и да се е оженил“, разказва Рокфелер.

Рокфелер казва, че също така е важно да се поддържа семейната история. Рокфелер правят това отчасти чрез своите семейни „домове“,

където могат да се съберат и да се свържат с миналото си.

„Това са места, които са били познати и са се предавали от поколения“, каза той.

„Мога да се върна на мястото, където прадядо ми е живял преди повече от 100 години, и да видя как е живял той и как са живели неговият син и техните внуци.“,

продължава наследникът.

Да нямаш вече семеен бизнес също е важно, казва Рокфелер. Много от споровете в богатите семейства започват от бизнес – кой трябва да го управлява, как трябва да се управлява и кой трябва да има полза.

Рокфелер не са имали семеен бизнес,

за който да се борят от 1911 г., когато Standard Oil беше разделена от правителството на публично търгувани компании поради тогавашните нови антитръстови закони.

С този единствен удар състоянието на Рокфелер се трансформира от една гигантска компания в множество публично регистрирани компании.

В комбинация с добре написана поредица от тръстове,

акциите и финансовите дялове бяха по-лесно предадени на бъдещите поколения и по-малко обект на финансови битки.

„Богатството в нашето семейство, разбира се, дойде от петролния бизнес, на Standard Oil“, каза Рокфелер.

„Но бизнесът не ни държеше заедно.

Мисля, че случайно имахме късмет, че нямахме бизнес, който да ни разделя.

Имахме бизнес, който доставяше, чрез доверие между поколенията, богатство, което преминаваше през поколенията и се разпръскваше сред все повече и повече хора, но въпреки това беше запазено. Но ние нямахме основен бизнес“, казва Дейвид.

Най-силното лепило, което държи семейство

Рокфелер заедно, са семейните ценности, по-специално филантропията.

Различните им семейни фондации, включително Фондация Рокфелер, Фондът на братята Рокфелер и Фондът на Дейвид Рокфелер,

имат общо дарение от над 5 милиарда долара.

Членовете на семейството се насърчават да участват във фондациите и да помагат при избора на каузите, които подкрепят.

Превръщайки даването в центъра на семейната идентичност,

Рокфелер поддържат основните ценности на Джон Рокфелер младши, чиято мантра е изписана в камък в Рокфелер център:

„Защото всяко право предполага отговорност;

всяка възможност, задължение; всяко притежание, задължение.”

Дейвид Рокфелер-младши си спомня, че е давал за благотворителност първата си надбавка на 10-годишна възраст. Той получаваше надбавката си в неделя и даваше част от нея на църква или друга кауза – точно както Джон Д. Рокфелер отделяше десятък от заплатата си от първата си заплата.

„Ако ценностите не бяха живи, думите нямаше да имат въздействие“, каза Дейвид Рокфелер младши. „Така че мисля, че семейството е направило всичко възможно да живеят тези ценности, на когото е дадено много, от него се очаква много.“, завършва той.

Как започва всичко?

Историята на Рокфелер сатртира от Джон Дейвисън Рокфелер-старши, роден през далечната 1839 г. Той е смятан за най-богатия американец на всички времена и за най-богатия човек в съвременната история. Рокфелер е роден в голямо семейство в северната част на щата Ню Йорк, което се мести няколко пъти, преди в крайна сметка да се установи в Кливланд. Той става помощник-счетоводител на 16-годишна възраст и влиза в няколко бизнес партньорства. Започва ги на 20-годишна възраст, концентрирайки бизнеса си върху рафинирането на нефт. Рокфелер основава Standard Oil Company през 1870 г. Той я управлява до 1897 г. и остава неин най-голям акционер.

Богатството на Рокфелер скочи, когато керосинът и бензинът започнаха да стават важни и той стана най-богатият човек в страната, контролирайки 90% от целия петрол в Съединените щати.

Кой е Дейвид Рокфелер?

Дейвид Рокфелер е роден на 12 юни 1915 г. в Ню Йорк. Той беше известен американски финансист, главен изпълнителен директор на Chase Manhattan Corporation и зъл гений в очите на много теоретици на конспирацията.

Рокфелер се присъединява към Chase National Bank през 1946 г., като работи във Външния отдел и ръководи изграждането на новата централа на банката в Манхатън през 1954 г.

Въпреки това, неговият период като председател и главен изпълнителен директор от 1969 г. до 1980 г. е най-запомненият, тъй като под негово ръководство Chase се превърна в огромен играч в международната банкова система.

Броят на кореспондентските банки нараства експоненциално и именно Рокфелер ръководи създаването на клон на Chase в Москва през 1973 г. – първият път, когато американска банка има помещения в тогавашния Съветски съюз. Същата година той пътува до Китай и гарантира, че Chase става първата американска кореспондентска банка на Националната банка на Китай.

- реклама -