„Златна ябълка“ за Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев получи специалната награда „Златна ябълка“ за принос към правата и благосъстоянието на децата в България.

Наградата се връчва от Национална мрежа за децата. Те са я учредили, за да отличат приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца. Целта на наградите е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики във всички сфери на детския живот и благосъстояние.

След като получи наградата президентът посочи, че са надградили смислени и важни инициативи и даде за пример „Българската коледа”, „Подкрепи една мечта” и др. „Особено се гордея с това, че днес България е председател на комитета на министрите на Съвета на Европа. Като председател ние имахме право да избираме приоритети – да задаваме и да залагаме приоритети на държавите членски на Съвета на Европа. 47 държави, 810 млн. европейци. България е председател. Зададохме приоритета за правата на детето”, каза той и посочи, че всички 47 държави – членски, 810 европейци застанали зад софийската стратегия за правата на детето.

- реклама -