Деница Златева НДК разходи

Златева: От 1 октомври цялото количество природен газ по азерския договор ще влиза по интерконектора

След като стана ясно, че „Булгаргаз” предложи с 30% по-евтин газ за месец октомври, изпълнителният директор на дружеството Деница Златева каза пред Нова телевизия, че с писмо от проектната компания, която ще бъде оператор на интерконектора, страната ни е била уверена, че съоръжението влиза в експлоатация от 1 октомври.

„Ние информирахме надлежно азерската страна и от 1 октомври цялото количество природен газ по азерския договор ще влиза на ниската договорна цена по интерконектора. Това е отразено в цената”, допълни изпълнителният директор на „Булгаргаз”.

На въпрос защо това се случва точно сега, Златева отговори: „Това се дължи на два основни фактора. Първо е решимостта на служебното правителство да пусне в експлоатация от 1 октомври интерконектора България-Гърция и също така възможността от тази дата ние да получаваме целите количества от азерския доставчик на природен газ на договорната цена. На второ място стартиралите процедури за провеждане на прозрачни търгове от новото ръководство на „Булгаргаз”, които наистина водят до съществени отстъпки в цените, на които ние купуваме природен газ на борсите”, каза тя.

По думите на Деница Златева страната ни изпълнява договора си с „Газпром”, а комуникацията вървяла на оперативно ниво. „Искаме да изчерпаме всички възможности, за да гарантираме доставките на природен газ. Възстановяването им от „Газпром” е една от опциите. В момента подготвяме участието на „Булгаргаз” на предстоящите търгове за слотове на Ревитуса – това е гръцкият терминал за втечнен газ, както за периода ноември-декември, така и за цялата следваща година”, заяви шефът на „Булгаргаз”. Според нея първо трябва да бъдат осигурени слотове, и чак тогава страната ни да договаря доставки.

- реклама -