Ботев Пловдив
Снимка: botevplovdiv.bg

Зингаревич все по-близо до собствеността в Ботев Пловдив

Руският бизнесмен Антон Зингаревич е съвсем близо до придобиването на мажоритарния дял акции в Ботев Пловдив. От Сдружение ПФК Ботев, което в момента управлява клуб, приеха поставените от него условия.

Зингаревич иска да вземе 60% от акциите на клуба, но постави няколко условия. Те са били одобрени от Сдружението след онлайн среща през уикенда. Изискванията са:
– Придобиване на 60% от акциите;
– Договор за ексклузивно използване на емблемата за срока на договора;
– Сключване на договор за осигуряване на съгласие за участие на ПФК Ботев АД в първенството;
– Недопускане на представител на Сдружението в Съвета на директорите.

„Сдружение ПФК Ботев взе принципно решение за прехвърляне на мажоритарен пакет акции на компания на Антон Зингаревич. По-голямата част от членовете гласуваха в подкрепа на започване на преговори при поставените условия. По-късно в неделя се проведе и онлайн събрание на членовете на организацията. На фона на изразените от страна на членовете опасения по отношение най-вече на четвъртото условие, Сдружението ще направи всичко възможно, за да защити интересите на ботевистката общественост, като настоява за прозрачност по отношение на финансовото състояние на клуба и цялостното управление на клуба“, се казва в официално съобщение.

Очаква се в следващите дни да стартират и преговорите за прехвърляне на акциите. За началото на януари е планирано Общо събрание на Сдружението, на което членовете да гласуват условията по договореното прехвърляне, а за 8-и януари е свикано Общо събрание на Ботев Пловдив АД, на което ще бъде избран нов Съвет на директорите.

Кой е Антон Зингаревич

Антон е син на руския милиардер Борис Зингаревич. Той вече има опит в управлението на футболен клуб. През 2012-а стана собственик на английския Рединг, който по това време играеше във Висшата лига. После обаче тимът изпадна, а през 2014 година Антон се раздели с мажоритарния дял акции. По-рано през 2020-а имаше информации, че Зингаревич се интересува от Шатору, но той се насочи към Ботев.

- реклама -