Зимната закуска е различна от лятната: Трябва да е хранителна

Зимната закуска е различна от лятната: Трябва да е хранителна.

Диетологът Наталия Круглова смята, че съставът на закуската през зимата трябва да се различава от този за лятното хранене.

В интервюто си за радио Sputnik тя назовава продуктите, които не трябва да се консумират по време на сутрешното хранене през студените месеци.

Според Круглова зимната закуска трябва да е хранителна и да съдържа всички вещества, от които се нуждае организмът. Тя обяснява, че престоят на открито при минусови температури ни принуждава да изразходваме повече енергия, отколкото при топло време.

„Само една чаша кисело мляко или един сандвич не са достатъчни през студения сезон. Закуската трябва да е засищаща и пълноценна по състав“, казва Круглова.

Въпреки това засищащо и питателно не са едно и също нещо, предупреждава диетологът. Тя препоръчва да се изключат от сутрешното меню ястия, съдържащи големи количества прости въглехидрати.

„Такива са например, някои готови храни за закуска, които съдържат много захар, сладкиши и някои бонбони. Тези храни могат да бъдат само малка добавка към редовната закуска през зимата, а не основната ѝ част, защото след нея бързо ви се иска да ядете отново. Такава храна може да е пълна с калории, но не засища за дълго време“, казва Круглова.

По време на студения сезон човек задължително трябва да си набавя витамини и фибри сутрин, допълва тя.

„През зимата можете да закусвате с бъркани яйца, варени яйца или извара, но със задължителното добавяне на пълнозърнести храни като мюсли или хляб, както и плодове. Бих добавила и източници на растителни мазнини, например шепа ядки“, съветва Круглова.

- реклама -