Милано 2026

Милано/Кортина д‘Ампецо приема Зимната олимпиада през 2026

Зимните олимпийски игри през 2026 година ще се проведат в Милано/Кортина д‘Ампецо. Италианската кандидатура победи тази на Стокхолм/Оре в Швеция, съобщи Международният олимпийски комитет. Олимпиадата ще се проведе между 6 и 22 февруари 2026. Членове на МОК дадоха 47 гласа за италианската кандидатура срещу 34 за шведската.

Италия е домакинствала на Зимни олимпийски игри на два пъти – през 1956 в Кортина д‘Ампецо и през 2006 в Торино. Швеция има домакинство само лятна Олимпиада – през 1912 в Стокхолм.

 „Това е исторически ден и победа за цяла Италия“, заяви вътрешният министър на страната Матео Салвини. „Благодаря на тези, които вярваха в нас от самото начало, особено в общините и регионите. Тъжно е за тези, които се отказаха от нас и не вярваха до последно“, добави той. Салвини изчисли, че Игрите ще генерират пет млрд. евро оборот и ще създадат 20 000 работни места.

„Поздравления за Милано/Кортина д‘Ампецо. Можем да очакваме незабравими Зимни олимпийски игри в страна с традиции в зимните спортове“, заяви президентът на МОК Томас Бах. „Страстта и познанията на италианските фенове, в комбинация с опита на организаторите, ще създадат перфектна атмосфера за най-добрите спортисти в света“, добави той.

Пет кандидатури отпаднаха по-рано

По пътя към решението кандидатурите на Калгари, Грац, Сапоро и Сион отпаднаха от надпреварата за домакинство поради опасения свързани с разходите по събитието или липса на подкрепа. Кандидатура на турския ски курорт Ерзурум бе отхвърлена от МОК през октомври 2018. Кандидатурата на Стокхолм и Оре (където се проведе Световния шампионат през февруари) не бе достатъчно подкрепена в решителните етапи при избора на домакин поради липса на достатъчно уверения за финансиране.

Следващите зимни олимпийски игри – през 2022 година – ще се проведат в Пекин.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -