Папата женените журналистиката

Журналистиката, базирана на слухове и лъжи, е тероризъм, смята папата

„Журналистика, базирана на слухове и лъжи, е форма на тероризъм. Медиите, които създават стереотипи на хората или разпалват страха от мигрантите, действат разрушително“. Това заяви папа Франциск по време на реч пред италианската журналистическа гилдия, цитиран от в. „Гардиън“.

По думите му, в епохата на постоянния новинарски поток е още по-важно журналистите да търсят и да представят истината. Разпространяването на слухове е пример за „тероризъм или за това как можете да убиете човек с езика си“, каза още той. „Това важи с още по-голяма сила за журналистите, тъй като техният глас може да достигне до всички и това представлява едно много силно оръжие“, допълни понтифът.

За медиите в Италия

Много вестници в Италия са силно политизирани и често се използват, за да дискредитират хората с различни политически възгледи. Често се съобщават непотвърдени слухове, пише „Гардиън“.

През 2009 г. няколко медии, собственост на тогавашния премиер Силвио Берлускони, бяха обект на критики от италианската журналистическа гилдия заради поредица от материали, в която поставят под съмнение качествата на магистрат, отсъдил срещу компания собственост на семейството на Берлускони.

Папата, който често се изказва в защита на бежанците и мигрантите, заяви още, че журналистиката не трябва да се използва като „оръжие за унищожаването на човек или дори на цял народ“. „Нито трябва да разпалва страха в лицето на събития като принудителната миграция заради война или глад“, допълни папа Франциск.

- реклама -