проверки, РЗИ, сертификати, нарушения
снимка: Unsplash

Журналистически експеримент: Фиктивни проверки на сертификатите и никакъв контрол

Фиктивни проверки на сертификати още в първия ден от въвеждането на „зеления сертификат“. Това показа експеримент на БНТ. В някои търговски центрове не сканират QR кодовете на сертификатите, който показва дали документът е валиден или не. На други места се извиха дълги опашки от служители , които трябваше да се тестват, за да стигнат до работните си места.

Известен мол в столицата е първата спирка от експеримента на националната телевизия, който цели да покаже как се проверяват сертификатите в големите търговски центрове.

На входа от паркинга всички минаваха през проверка. Екипът е допуснат за секунди, само след като показва сертификата. QR кодът е неуспешно сканиран, тоест може да се влезе с чужд сертификат.

Втора спирка – друг мол. Този път дори няма опит QR кодовете да бъдат сканирани. Охранителят само поглежда и пуска журналистите под прикритие

В моловете в Пловдив, а и на много други места, хората влизаха само след представен сертификат, дори ако бяха решили да посетят само аптеките там.

В един от големите търговски центрове в Бургас няколко охранители стриктно проверяваха за „зелени сертификати“. Само за 30 минути бяха върнати над 30 души, които нямаха документ.

Създаде се ситуация, граничеща с хаос и цялата тази неяснота, но въпреки това, мисля че успяхме да реагираме адекватно и да създадем необходимата организация, каза Райна Миланова, мениджър на търговски център.

На всеки от входовете в мол във Варна има охрана, която допуска хора само със сертификат за ваксиниране или отрицателен резултат от тест. В търговския център обаче има хранителен магазин, аптеки и зоомагазин, за които не се изисква сертификат и хората бяха допускани там свободно.

- реклама -