БНР

Журналисти на протест пред БНР в защита на свободата на словото

Журналисти излязоха на протест пред сградата на Българското национално радио (БНР).

Те изразяват несъгласието си с кадрови промени и считат, че те са опит да се отнеме свободата на словото в медиите.

А днес предавателите на Програма „Хоризонт“ бяха изключени за 5 часа заради планирана профилактика.

Повод за протеста стана решението на ръководството на националната медия да свали от ефир известния съдебен репортер и водещ на сутрешния блок „Преди всички” Силвия Великова. По-късно шефовете на радиото промениха позицията си и обявиха, че връщат Великова в ефир.

Това обаче не спря журналистическия протест, като участниците в него подчертаха, че основното не е защо някой е отстранен или върнат, а защо България остава на 111-то място по свобода на словото.

От УС на БНР излязоха със становище, според което липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и директорът на „Хоризонт” трябва да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм.

Темата с БНР се пренесе и в пленарната зала на парламента. БСП излязоха с декларация, в която обвинява управляващите, че погазват свободата на словото. Документът беше прочетен от лидера на социалистите Корнелия Нинова.

От Русе премиерът Бойко Борисов отрече да има каквото и да било отношение към решението за свалянето на Силвия Великова от ефир.

 

- реклама -