Журналисти на bTV Новините с високи отличия

Габриела Андреева с награда „Даниела Сеизова“,

Стоян Георгиев и Александр Осиченко – с „Валя Крушкина“

Поредни отличия получиха журналисти на bTV Новините снощи. Габриела Андреева спечели наградата „Даниела Сеизова – в името на живота“ за най-добър телевизионен репортаж. На престижните отличия „Валя Крушкина – журналистика за хората“ Стоян Георгиев взе голямата награда, а Александр Осиченко бе оценен като снимащ журналист.

Репортерът Габриела Андреева преди месец разказа за недостига на животоспасяващо лекарство за диабетици, тъй като се използва от хора не по предназначение, а за отслабване.

Много се радвам, че спечелих тази награда. Живеем във времена, в които обществото е изключително обезверено към институциите и тук се появява ролята на медиите като четвърта власт. Хората непрекъснато ни търсят с апел да им помогнем и аз се радвам, че ние успяваме да се отзовем, да разказваме човешките истории и в случая на този репортаж, да постигаме конкретен резултат – вече здравното министерство е създало специализиран съвет, който да следи за липсващите лекарства“, каза Габриела Андреева.

Наградите са в памет на журналиста от bTV Даниела Сеизова, която с хъс отразяваше в репортажите си проблемите на пациентите. Те се връчват всяка година от Българския пациентски форум за изключителен принос в сферата на здравеопазването.

Журналистът Стоян Георгиев е носител на голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Той беше отличен за филма си за bTV Репортерите „Свидетелства от Буча“.

Това отличие е огромна отговорност за мен, защото е за филм за Буча в Украйна. Щастлив съм, че получавам тази висока оценка“, каза Стоян Георгиев.

Първо място в категория “Снимащ журналист“ спечели операторът Александр Осиченко за кадрите си от Украйна в първите дни на войната и. „Моята визия, моята гледна точка към света, така както аз го виждам, е оценена – това е важно за мен“, каза той.

През последните дни още един филм от поредицата „bTV Репортерите“ спечели награда. Документалният филм „Аз съм Бурнеша. Последните клетвени девици на Албания“ на Радиана Божикова и оператора Добромир Иванов беше обявен за “Най-добър документален филм“ на международния кино фестивал „Изкуство без граници“ в Прищина, Косово. Това е втора интернационална награда за този филм, след като преди две седмици бе определен за “Най-добър късометражен документален филм“ от кино фестивала “Какво, ако? Жените в киното” в Цюрих, Швейцария.

- реклама -