Борис Анзов
Борис Анзов

Журналистът Борис Анзов: На борда на руския самолет можеше да съм и аз (СНИМКИ)

Борис Анзов е журналист от “Медия Мост България”. От години живее и работи в Москва. През март беше ранен в Сирия по време на работа. Борис е роден на 11 юли 1980 г. в Гоце Делчев. Завършил е РУДН – Руски университет за дружба между народите. В момента е първи главен директор в изданието “Медия Мост”.

Свързахме се с Борис след катастрофата на руския самолет с военни, журналисти и ансамбъл „Александров“. Оказа се, че е пътувал 4 пъти с фаталния самолет. С негово разрешение публикуваме снимки от машината.

Фаталният самолет Ту-154 на руското военно министерство, който се разби в Черно море - фотограф: Борис Анзов
Фаталният самолет Ту-154 на руското военно министерство, който се разби в Черно море – фотограф: Борис Анзов
Снимка от вътрешността на самолета - фотограф: Борис Анзов
Снимка от вътрешността на самолета – фотограф: Борис Анзов

Ето какво заяви Борис Анзов специално за Flashnews

– Борис, съболезнования за случилото се, разбрах, че имаш познати и приятели сред загиналите…

– Моите съболезнования към загиналите невинни жертви в авиокатастрофата днес. На тяхно място можеше да бъдем и ние. Наскоро се прибрах от Ирак, където отразявах битката за Мосул. Прибрах се в Русия, защото чаках покана от руското Министерство на отбраната да летим отново за Сирия. Потресен съм от самата трагедия, можех да бъда и аз със тях! Имам и загинал приятел, с когото летяхме в предишни наши командировки до Сирия. Даже заедно бяхме на връщане от Сирия за Москва след завръщането ни от Палмира. Това е началникът на отдел „Култура“ в Министерството на отбраната Антон Губанков.

Познавах добре и част от ансамбъла „Александров“, дори имам няколко специални подаръка от тях. Подарявали са ми юбилейни бутилки водка с техния етикет и с музикална капачка по случай 65-годишнината от победата над фашизма. Когато отвориш капачката на бутилката, започва да свири тяхна мелодия. Сега тези подаръци са безценни за мен.

Юбилейната водка - подарък от ансамбъл "Александров"
Юбилейната водка – подарък от ансамбъл „Александров“

– Ансамбъл „Александров“ е сред символите на Русия – какви са реакциите в Москва?

– Настроенията в Русия са потресаващи… Получих множество обаждания от руски и български приятели и от колеги журналисти – искаха да знаят, че съм добре – да не би случайно да сам се оказал на злополучния Ту-154… Утре е ден на траур в Русия. Нямам думи за случилото се и съм в шок!

– Ще кажеш ли какви хора бяха Александровците, както ги наричат?

– Александровците са хора артисти, весели, смели, жизнерадостни, обиколили са целия свят със своите песни и танци. Дори кралят на Саудитска Арабия ги е приемал лично. На борда е имало и млади влюбени двойки от ансамбъла. За съжаление, тяхната любов ще бъде вече вечна. Нямам думи за случилото се… Още веднъж разбирам, че никой не знае кога, как и къде ще приключи животът му. Господ да приеме новопредставените раби Божии в Неговото царство. Тяхната музика и творчество ще останат завинаги в нашите сърца – както на руснаците, така и на техните почитатели от целия свят.

– Ти самият си пътувал с въпросния самолет, нали така?

– Аз съм пътувал 4 пъти със същия този самолет. Летели сме от руското военно летище Чекаловски до Сирия, където сме кацали на руската авиобаза Хмейним. Същия маршрут е следвал и злополучният самолет, който е паднал близо до Сочи.

Важно е да кажа, че поканата за Сирия идва в последния момент и никога не знаем предварително точно кога ще летим. Обикновено руските военни ни съобщават през нощта, а на сутринта вече летим.

Борис Анзов: "Тук пътуваме за Сирия от руското военно летище Чекаловски. За първи път летях в самолет без билет и без закопчан колан. Самолетът е военен и няма стюардеси. 4 пъти съм летял по този маршрут. Трябваше да летя и сега..."
Борис Анзов: „Тук пътуваме за Сирия от руското военно летище Чекаловски. За първи път летях в самолет без билет и без закопчан колан. Самолетът е военен и няма стюардеси. 4 пъти съм летял по този маршрут. Трябваше да летя и сега…“
Борис Анзов на сирийското летище, близо до руската авиобаза в Латакия
Борис Анзов на сирийското летище, близо до руската авиобаза в Латакия
- реклама -