Жребият за номерата на партиите и коалициите ще бъде на 2 март  

Жребият за номерата на партиите и коалициите ще се проведе на 2 март. Това съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева.

До 2 март Инициативните комитети трябва да предадат подписките си в РИК. Партиите и коалициите трябва да представят до 2 март в РИК кандидатските си листи, уточни Цанева.

Окончателно: 23 партии и 8 коалиции са получили разрешение от ЦИК за участие в парламентарните избори на 4 април, съобщи  Таня Цанева.

„От подалите документи имаме 6 отказа за партии“, припомни тя.

ЦИК е приела и решение за избирателите, чиито лични документи са с изтекъл срок на валидност.
„Лични документи, които изтичат в срока от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. се удължават с 6 месеца. Тоест това означава, че изтеклите документи от 13 март 2020 г. до датата на изборите ще бъдат валидни и ще може избирателите да гласуват с тези документи: лични карти или паспорти“, посочи Цанева.

Тя съобщи, че вече е прието и решение по отношение на подвижните секционни комисии за избирателите с трайни увреждания.

„Тепърва предстои да приемем отделно решение за подвижните секционни комисии, които ще обслужват карантинираните избиратели“, уточни Цанева.

Тя посочи още, че за последната седмица в ЦИК не са постъпвали нови жалби и припомни, че най-късно до 2 март инициативните комитети трябва да подадат подписките си в РИК, а партиите и коалициите да представят кандидатските си листи.

6 976 машини за гласуване са доставени до момента в страната, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

По предварителни данни на ГРАО около 6 732 316 са гласоподавателите, които имат право да участват в парламентарните избори на 4 април.

Електронните заявления за гласуване, идващи извън пределите на България, са 48 477, като огромната част от тях са подадени онлайн.
„10 000 са заявленията, подадени от територията на Република Турция. 9 300 са от Великобритания, 6 800 от Германия, от Испания – 3 070“, посочи Димитров.

- реклама -