Росен Желязков, жп транспорт, цифрова инфраструктура

ЖП транспортът и цифровата инфраструктура са приоритети по „Свързана България“

Модернизацията на железопътния транспорт и изграждането на цифрова инфраструктура са сред основните цели на третия стълб по Плана за възстановяване и устойчивост след Covid кризата.

Това обяви транспортният министър Росен Желязков по време на онлайн дискусия за механизма „Свързана България“ за повишаване на конкурентоспособността и развитието на районите на страната, предаде БНР.

Заложените средства по тези пера са в размер на над 2 млрд. и 600 хиляди лв. от европейския фонд за възстановяване.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията след широки консултации с бизнеса и научните среди предложи пакет от проекти, които да гарантират подобряването на цифровата и транспортна свързаност.

Общите цели са изграждането на модерна и сигурна цифрова структура и преодоляването на териториалните дисбаланси.

Това са областите, в които ще се осъществят реформите по т. нар. „Нов регионален подход“, с по-голямо участие на общините в управлението на средствата.

Целта е чрез модернизацията и цифровизацията на жп транспорта да се намали въглеродният отпечатък на транспортния сектор в контекста на европейската „Зелена сделка“ и да се подобри сигурността и качеството на услугите, каза Росен Желязков.

За целта ще бъде изграден автоматизиран хъб за управление на информацията в Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Ключови гарови комплекси ще бъдат ремонтирани и ще бъде изграден нов интермодален терминал в Горна Оряховица. Ще бъдат закупени и 20 електромотрисни влака.

Другият основен компонент от третия стълб по Плана за възстановяване, наречен „Свързана България“, е разгръщането на модерна и сигурна цифрова инфраструктура, която да позволи на хората, бизнеса и институциите да използват възможностите за цифровизация при равни условия в цялата страна.

- реклама -