Владимир Путин, Русия, Беларус, криза, мигранти
сн. БГНЕС

Жозеп Борел: Скоро Путин ще трябва да избира между оръжия и храна за хората

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел отхвърли твърденията, че руската икономика все още не е силно засегната от западните санкции, докато европейските потребители вече понасят тежестта на високите сметки за енергоносители.

В интервю Борел твърди, че по-важни от намаляването на потреблението на руски газ са усилията, насочени към „разкъсване на връзките между руската икономика и останалия свят“.

„Руската военна машина се нуждае не само от пари, но и от технологии“, казва висшият дипломат и дава за пример руските танкове във войната в Украйна, които използват западни компоненти.

Погледнете корпуса на разбит руски танк. И ще видите колко електронни компоненти на западни компании има там. Руснаците вече няма да имат достъп до тях“, допълва Борел.

Борел очаква БВП на Русия да се свие с 10% тази година, което според него ще доведе до „най-голямата рецесия… след разпадането на Съветския съюз“. Много скоро руският президент Путин „ще трябва да избира между оръжия и храна за хората“, твърди Борел, цитиран от БГНЕС.

„Ако в началото на войната делът на руските енергоносители в ЕС беше 40 процента, сега той спадна до 20%“, коментира Борел и добавя, че е невъзможно „да изискаме от европейската икономика да спре да купува газ за една нощ“.

Запитан защо Брюксел не наложи санкции върху вноса на руския газ, за ​​да намали приходите на Русия, които отиват за войната в Украйна, Борел каза, че предложението е било сериозно обмислено, но отхвърлено. Според него вместо това е взето „твърдо решение“ „да спрем да купуваме руски петрол от края на годината, а сега сме в процес на спиране на купуването на газ от Русия“, казва още Борел.

- реклама -