Дол

Жозеф Дол и Борисов: В интерес на ЕС е Западните Балкани да са един сигурен и проспериращ регион – ВИДЕО

Тук сме за да подкрепим нашия приятел, но това което не се познава достатъчно добре от Европа са Западните Балкани. Това заяви на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов председателят на ЕНП Жозеф Дол преди срещата на ЕНП в резиденция „Бояна“.

„Ние имаме общ географски район и в наш интерес е това да е един сигурен и проспериращ регион. Това е целта на днешната среща в София. Балканите са в границите на Европа, добави Дол. Корупцията е проблем, с който трябва да се справим“, каза още той.

Борисов: Да прегърнем и да обгрижим Западните Балкани

Благодарен съм на колегите от всички политически партии от целия ЕС включително и на колегите от Западните Балкани че всички са тук. Това е успех за България, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

„Що се касае до Балканите не съм вярвал че ще съумеем да сложим проблема на масата за обсъждане в Европа. Запознах многократно колегите – става дума за население 17.7 млн. души, а БВП-то е под 100 млрд.“, обясни Борисов.

Той подчерта, че рискът за Европа е голям и допусна, че ако не бъдат привлечени страните от Западните Балкани към процеса на присъединяване е възможно да се повторят конфликти от миналото като този в Косово, Мостар, Сребреница.

Борисов изреди и други тревожни процеси като Брекзит, излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран, случващото се между Израел и палестинците. „Ако ние не погрижим за Западните Балкани, няма защо да се сърдим че влиянието на САЩ, Русия, Саудитска арабия ще е по-голямо отколкото на Европа„, изтъкна министър-председателя.

Надявам се президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи, подчерта още Борисов.

Правителствените и държавни лидери и опозиционни лидери от Европейската народна партия – ЕНП, както и нейния председателят Жозеф Дол, председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейският парламент – Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни участват в Срещата на върха на ЕНП.

Основна тема е водещият приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – Западните Балкани.

Преди това Борисов разговаря и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Премиерът подчерта, че присъствието на Таяни е голямо уважение както за България, така и за страните, които ще са във фокуса на обсъжданията от европейските лидери днес и утре. Той каза, че разчита на подкрепата на Европейския парламент темата за развитието на страните от региона да остане сред приоритетните политики и след края на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Председателят на ЕП поздрави българския премиер за успешното провеждане на председателството и приветства работата на България за фокусиране на вниманието върху Западните Балкани. Антонио Таяни потвърди ангажимента на парламента да подкрепя европейската перспектива на държавите, да насърчава диалога между тях и провеждането на необходимите реформи.

- реклама -