земеделци, животновъди, протест, бюджет, актуализация
сн. БГНЕС

Животновъдни в протестна готовност, ако в актуализацията на бюджета не бъдат гласувани средства за помощ заради Covid-19

Близо 30 животновъдни и земеделски организации са в протестна готовност, ако в актуализацията на бюджета не бъдат гласувани 70 милиона лева помощ заради ковид ситуацията.

Това съобщи във Велико Търново Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, предаде БТА.

Той подчерта, че след сигнала на представителите на бранша, министерството на земеделието е калкулирало тази сума и близо 40 милиона лева допълнителни средства.

Представители на сектора посочиха, че ако народните представители не гласуват предложените 110 милиона лева, с които земеделските производители и животновъдите да бъде подпомогнати – като временна мярка заради ковидвълната, както и за посрещане на непредвидените нужди заради наводнения, градушки и суша, те ще бъдат в постоянна стачна готовност.

Първият предупредителен протест се предвижда да бъде на 2 септември, от 11.00 до 15.00 часа, в района на село Шереметя, на главния път София-Варна, където те ще изхвърлят своята продукция – мляко, плодове и зеленчуци.

Климатичните промени, завишените цени на фуражите, увеличението на цените на горивата и електрическата енергия затрудняват работата на всички представители на бранша, което ще доведе до фалити и освобождаване на работници, посочи Караколев. По думите му, само в животновъдния сектор са регистрирани над 25 хиляди стопани, а наетите работници са над 100 хиляди.

Той подчерта, че искането е внесено във всички парламентарни групи и до председателите на комисиите по земеделие и по бюджет и финанси, които трябва да разгледат предложението.
„Земеделските производители не могат да кандидстват по вече установените икономически мерки „60/40“ и „60/20″, затова временната ковид помощ е единственната възможност за хората в селското стопанство“, каза Караколев.

Той уточни, че разговори са водени с представители на всички партии в парламента, но в петък, миналата седмица, – ИТН и „Демократична България“ са внесли предложения за изменение на бюджета с включени 110 милиона лева за МЗХГ.

Ако предложението не бъде гласувано, от бранша предвиждат на 9 септември протест пред Народното събрание в София.

- реклама -