Животновъди блокираха Подбалканския път, премиерът отива при тях (Обновява се)

Животновъди блокираха Подбалканския път, премиерът отива при тях. Мащабен протест блокира Подбалканския път София-Бургас – в района на Калофер. 

Той е организиран от животновъди, които разпънаха палатки и планират да спрат движението за час, предава NOVA. Причината за недоволството им е, че през последните 25 години непрекъснато се ограничава възможността да извеждат животните си на паша в Балкана.

Животновъдите настояват и за мониторинг на начина, по който се управляват националните паркове. Проблемът с ограничената паша в националните паркове засяга цяла Централна България, включително общините Калофер, Карлово и Павел баня.

„Ние не искаме нещо необичайно, нещо ненормално – искаме да си запазим поминъка си”, каза животновъдът Тодор Диклиев. „Опитвали сме да говорим много пъти с всички институции, но шепа еколози решават съдбите на хората и дали ще има паша в България”, допълни животновъдът Димо Рашков.

„Вече има фалити на животновъди”, потвърди той.

Междувременно стана ясно, че министър-председателят Димитър Главчев, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, ще посети днес третокласния път Мъдрец – Гълъбово.

Припомняме, че жители на гълъбовското село Обручище за пореден път организират протест с искане за ремонт на пътя Гълъбово-Обручище. Заради протеста възлово кръстовище до ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, което е част от международния път Русе- Свиленград беше блокирано.

Протестът е във връзка с обещания от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) основен ремонт на 15,7км от път III-5504 Мъдрец-Искрица-Медникарово – Обручище, който трябваше да започне през първото тримесечие на тази година, заяви инж. Тенчо Кайряков, председател на Инициативен комитет „Обручище завинаги“, който е организатор на протеста.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено