Животът поскъпна рекордно през 2022г.

Войната в Украйна донесе безпрецедентна енергийна криза и рекордна инфлация в Европа.

Войната в Украйна донесе безпрецедентна енергийна криза и рекордна инфлация в Европа. България. У нас ударът се усети най-силно през цените на горивата, които поскъпнаха драстично.

През скока на инфлацията, невиждана от десетилетие и поскъпването в пъти на основните храни и услуги –  в разгара на лятото цените по бензиностанциите далеч прехвърлиха психологическата граница от 3 лв. за литър гориво. Най-масовият бензин струваше средно 3, 4 лева за литър, а цената на дизела достигна близо 3,6 лв./л.

Скъпите горива и енергията като цяло изстреляха инфлацията нагоре и животът у нас поскъпна с близо 19% за година.

Пикът беше през септември след шоково увеличение на цената на природния газ.

Хората с най-ниски доходи най-силно усетиха икономическия удар – хранителните стоки и услуги в потребителската кошница поскъпнаха с над 20% от началото на годината.

Как скокът в цените се отрази на джоба ни и какво може да се купи с една минимална заплата днес и преди година – сравняваме сега.

Тръгваме на пазар с Жана Георгиева – живее в столицата и получава средни за страната доходи.

Казва, че по разходите си усеща инфлацията и личната й статистика сочи над 20 % поскъпване при храните.

„Купих 1 килограм мандарини, грозде, както и е една краставичка и един лук, сирене
и изхарчих около 30 лева, за продуктите, които купих“, казва Жана и изчислява, че всичко е поскъпнало малко по малко, но може би най-голям скок е видяла в млечните продукти, като някои продукти са почти двойни.

За да си позволи стоките и храните, които е купувала до преди година, Жана признава, че сега все по-често търси къде е по-изгодно.

„Като ида в супермаркета си купувам по-малко неща, отколкото преди си купувах и гледам да излизам на заведения малко по-рядко, за да мога да се вместя в бюджета си“, казва още Жана.

Как поскъпването на живота е ударило джоба ни – сравняваме цените в месеца с най-голяма инфлация и същият период миналата година. Залагаме едни и същи основни продукти и ползваме данните на КНСБ за цените в големите вериги.

През септември 2021-а минималната заплата е 650 лева. Разделяме я условно на пет основни продукта плюс гориво. Така става ясно, че без никакви други разходи с най-ниското възнаграждение миналата година е можело да се купят: 10 килограма сирене, 68 хляба, 24 килограма пилешко месо, 32 литра олио, 95 килограма захар и 48 литра гориво.

Тази година, при по-висока минимална работна заплата – 710 лева на месец количеството от всеки един от продуктите е по-малко. Като най-значителна, почти двойна, е разликата при сиренето, пилешкото месо и захарта.

Изсточник: БТВ

- реклама -