Бруней

Животът на султана: Вижте какво се случва зад златните стени на Бруней

Една страна, в която имаш усещането, че всичко е от злато. Дворци и лодки, които си си представял когато навремето си чел приказките за Аладин и „1001 нощи“.

Бруней е миниатюрна държава с по-малко от половин милион души на остров Борнео. Две парчета земя, които споделят граница с Малайзия. Негов монарх е султанът на Бруней, Хасанал Болкиах. И нейният министър-председател с абсолютни правомощия е също Хасанал Болкиа, султанът, което прави нацията една от малкото държави на планетата, която все още има абсолютен монарх.

Хасанал е и лидер на ислямската вяра в страната си, върховен главнокомандващ на въоръжените сили и един от най-големите бенефициенти на голямото състояние на страната: повече от милиард барела петрол на нейна територия и нейните води, които превръщат страната е третият по големина износител в региона със 180 000 барела на ден.

Според Международния валутен фонд Бруней е на пето място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението и през 2011-та е една от двете страни в света с държавен дълг в размер на 0%.

Неслучайно „богат като султана на Бруней“ се е превърнало в нарицателно.

Богатият Хасанал има три брака и 12 деца. Въпреки, че в Бруней многоженството и разводите са позволение, само кралицата-консорт остава официална съпруга на султана. Пенгиран Анак Салеха е и негова първа братовчедка. Те се женят през 1965 г., в уговорен брак, когато Хасанал е на 19 години и две години преди качването му на трона.

Втората му съпруга, Хаджа Мариам, е стюардеса на националната авиокомпания в Бруней, която между 1982 и 2003 г. живее като кралица, а след това остава без нищо (много относително нищо, в случая с гражданите на Бруней). Третата е Асринас Мажар, телевизионна журналистка и за известно време само слуховете твърдяха, че тя е напуснала работата си на 26 години, за да се омъжи за 58-годишния монарх през 2005 г. Бракът е съществувал, да: сключили са брак в Малайзия, в дворец извън Бруней, но собственост на султана и прекарват пет години заедно, преди да се разведат. След това Хасанал няма друга известна стабилна връзка.

Начинът на живот на Хасанал, който е на власт 53 от своите 74 години, е всичко друго, но не и пестелив.

Никой в страната обаче не би могъл да му каже нещо – Конституцията на бившия британски протекторат – Бруней е независима от 1984 г. В член 84 се твърди, че всички действия на султана са правилни пред закона, че той не може да бъде съден и че всичко, което прави лично или официално, е ненаказуемо. Въпреки че синовете и братята му са световноизвестни бонвивани, монархът е загубил страстта да напуска султаната, оставяйки след себе си няколко бурни години, през които лондонските казина изсушават сълзите си от радост с милионите, които султанът и брат му оставят след себе си.

Нито е нужно да пътувате често, когато можете да доведете най-добрите готвачи, най-добрите фризьори, най-добрите бижута или най-добрите спортисти на планетата, за да изпълнят вашите прищевки.

Голф игрището на двореца е на един хвърлей от зоопарка, пълен с тигри и други животни, които гражданите могат да посещават само на националния празник. Също така има тематичен парк на монархиите (о, да, Бруней има музей само за играчки, които самият султан е събирал през тези десетилетия: бижута, коли, церемониални оръжия …).

Всичко в най-големия дворец на планетата, „Истана Нурул Иман“, който е завършен през годината на независимостта на страната и който има 17 етажа, 1788 стаи с 257 бани. А, автопарка на Хасанал надхвърля 5 милиарда долара и в него има 200 коли.

Този дребничък мъж, освен владетел е и премиер и министър на отбраната и на финансите. Тъй, че в Бруней ако искаш да започнеш бизнес и ти трябват пари, просто трябва да напишеш писмо на султана с бизнес план и ако той го намери за рентабилен отпуска сумата, която после не трябва да се връща.

В страната няма данъци.

Самият Хасан ал Болкиах е с доста находчив бизнес нюх. Семейството и държавата имат инвестиции в различни световни фондове и хотелски вериги, които биха могли да гарантират приходи на бъдещите поколения при евентуално изчерпване на природните ресурси.

Освен това султанатът е закупил големи територии в Австралия и Тайланд, от където се внасят прясно месо и ориз. В Бруней на практика няма земеделие, единствената храна, която се добива наоколо е рибата и дребни банани.

Абсолютна власт и култ към личността

Макар и да не е по подобие на този в Северна Корея, култът към личността е на почит в Бруней що се отнася до любимия султан. През 2006-та той променя Конституцията и се провъзгласява за „непогрешим“ в рамките на брунейските закони.

Критиките към кралското семейство, техния стандарт на живот или исляма не се толерират.

Всъщност на това малко парче земя се живее по абсолютните канони на мюсюлманството – без барове, алкохол не се консумира, прелюбодейство няма.

Колко харчи кралската фамилия?

Периодично се появяват шокиращи заглавия за разгулния живот на семейството на краля – брат му си купува луксозни яхти, които кръщава „Гърди“, на които се вихрят купони с леки жени и забранения алкохол. Съпругите й дъщерите му си поръчват цветя за по 50 хиляди долара, невръстните му племенници карат поръчкови Бентлита.

- реклама -