Животът на кабинета: Петков не бърза да внася оставките в НС (Обзор)

Животът на кабинета: Петков не бърза да внася оставките в НС. Премиерът няма да бърза с внасянето на оставките на четиримата министри от ИТН за гласуване в парламента, стана ясно от интервю на Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков, за „24 часа“.

Бориславова: Премиерът няма да бърза да внася оставките на министрите на ИТН в НС

„До момента е налице оставката само на Гроздан Караджов.

Няма законово изискване кога премиерът трябва да внесе оставките за гласуване

в НС“, допълва тя.

Бориславова обяснява, че приоритетите в момента са да се приемат актуализацията на бюджета, промените в Закона за енергетиката за компенсациите, на които бизнесът разчита, както и законопроектът за новата антикорупционна комисия.

Час по-скоро оставките на министрите от „Има такъв народ“

трябва да се внесат в парламента. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройство в оставка Гроздан Караджов пред журналисти.

Конституцията повелява да продължа да работя, докато не

бъде избран друг човек на моето място, допълни Караджов. На въпрос обсъждан ли е кабинет с мандат на „Има такъв народ“, той отговори „аз не съм обсъждал такива неща“.

Петков: За да получим 25 милиарда евро

ни трябва стабилно правителство

България ще получи близо 25 милиарда лева в следващите години, но за да се случи това, е нужно стабилно правителство. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на съвместен брифинг с европейския комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Основната тема на разговора между Ферейра и Петков бе предстоящото Споразумение за партньорство на България. Неговото одобрение ще отвори възможността да се използват европейските фондове за периода 1 януари 2021 – 31 декември 2027.

Петков: За да получим 25 милиарда евро ни трябва стабилно правителство

„Споразумението за кохезионния фонд е вече политически и технически готово и ще бъде подписано в следващите няколко дни.

Това са 22 милиарда лева,

това е размерът на кохезионния фонд. Отделно говорихме и за Фонда за справедлив преход, който е в размер на 2,6 милиарда лева, които също трябва да бъдат изцяло разписани и подготвени до края на годината“, похвали се Кирил Петков.

„Ето защо, когато говорим за 22 милиарда лева, за 2,6 милиарда лева, за да може България да успее да ги вземе, ние трябва да имаме едно стабилно правителство, което има ясна стратегия и работи с Европейската комисия“, подчерта премиерът.

И изтъкна – посоките на правителството ни и Европейската комисия съвпадали по „всички важни приоритети в тези фондове“.

„Много се радвам да видя резултати от подкрепата на Европейския съюз. През годините кохезионният, регионалният, социалният фонд, са ключови инструменти, подкрепящи България в усилията й да догони останалите страни от ЕС с общи инвестиции от 15 милиарда евро през последните 14 години“, изтъкна пък на свой ред еврокомисар Ферейра.

„Заедно с българските власти реализирахме споразумението за партньорство за бъдещите кохезионни инвестиции, за нова серия програми“, потвърди тя. Подчерта и важността на това, че половината от тези 22 милиарда ще отидат за развитието на Северна България, изоставаща от южната част на страната.

Основните приоритети в бъдещото кохезионно финансиране –

модернизация и дигитализация на икономиката, фокусът към прехода към зелена въглеродно неутрална икономика, изграждането на административен капацитет и нулева толерантност към корупцията.

Кохезионната политика е ключов инструмент, подкрепящ икономиката на България, за да догони останалите страни-членки на ЕС. Това заяви еврокомисарят Елиза Ферейра, предаде БГНЕС. Еврокомисарят подчерта, че бъдещите инвестиции ще помогнат за просперитета на българската икономика, за да може да има конвергенция между България и останалите страни-членки на ЕС.

„С кохезионното финансиране България има уникална възможност да ускори догонването на Европа. Българите ще се радват на едно по-зелено и по-цифровизирано бъдеще”, каза Ферейра.

Петков с нов опит да извие ръцете на ИТН.

Нов опит да извие ръцете на ИТН направи премиерът Кирил Петков. Той обявил на всеослушание в Министерски съвет, че няма да внесе оставките на четиримата министри на „Има такъв народ“ в парламента, докато актуализацията на бюджета не бъде приема във варианта, предложен от финансовия министър Асен Василев. Това разкриха за „Стандарт“ източници от „Дондуков“ 1.Вчера разчетите на Василев бяха отхвърлени от Бюджетната комисия в НС, защото са неодобновани, няма реформи и без мотиви и обяснения цели сектори за отрязани от подкепа. Липсват парите за строителните фирми, културата е с 2 млрд. лв. по-малко. От партията на Слави Трефонов обаче са категорични, че няма да се поддадат на натиска. И няма да подкрепят безпринципни разходи в бюджета. Ще продължат да настояват техните искания за реформи да влязат в закона, за да може държавата да се справи с тежката криза, която се чака наесен.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено