Морган Фрийман

Живот на кино: Морган Фрийман става на 80

1964-та. Това е годината, в която Морган Фрийман застава за пръв път пред камерата.  От тогава насам, той не е спирал да се снима, обикновено играе поне в 2 филма годишно.

Нищо, че скоро днес става на 80. Само през 2017-та излизат три нови филма  с участието на емблемата на американското кино. Още един е в постпродукционен период и е планиран за следващата година, а в момента Фрийман снима Angel Has Fallen, който също трябва да излезе през 2018-та.

Актьорът е роден на 1 юни 1937-ма година в Мемфис, щата Тенеси в бедно семейство на учителка и бръснар. Ранното си детство прекарва в Мисисипи, където е отгледан от баба си и дядо си. Когато е на 16 почти умира от пневмония.

Става военен механик вместо актьор

Актьорските заложби на малкия Морган се проявяват още в училище, но той отказва стипендия от голям колеж, който му предлага безплатно обучение по драма. Вместо това Фрийман отива във военно въздушните сили на САЩ, където работи като механик на радар.

Съдбата обаче си знае работата и след 4 години работа с военните, бъдещата звезда се мести в Ел Ей, където започва да взима уроци по актьорско майсторство и танци. Започва работа в Ню Йорк и Сан Франциско като танцьор в театрални постановки. През 67-ма дебютира на Бродуей.

В началото на 80-те години Фрийман започва влиза в киното с второстепенни роли. Първата му по-сериозна изява е на шофьора Хок във филма „Да возиш мис Дейзи“ и на сержант Ролинс във филма „Слава“ през 1989 година.

През 1994 година участва в ролята на Ред в драмата „Изкуплението Шоушенк“, за която получава множество положителни отзиви от филмовата гилдия. Звездната му кариера вече е започнала и той участва в супер-продукции като „Робин Худ: Принцът на разбойниците“, „Седем“, „Смъртоносно влияние“.

След три номинации през 2005 най-накрая печели Оскар

Наградата е за поддържаща роля в драмата на Клинт Истуд „Момиче за милиони“.

- реклама -