България и Гърция подписаха Меморандум за нов стратегически транспортен коридор(ВИДЕО, СНИМКИ)

България и Гърция подписаха Меморандум за нов транспортен коридор. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и гръцкият му колега – министър на инфраструктурата, транспорта и мрежите, Христос Спирдзис подписаха Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

С изграждането на коридора ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт.

Проектът е с висока добавена стойност, като се очаква да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари, се посочва в правителствено съобщение.

Борисов: С Гърция можем да играем важна роля за политиката на Балканите

Българският премиер заяви, че с подписване на Меморандума се дават нови възможности за туризъм и безнес в региона.

С даването на старта на този проект продължаваме съединяването на транспортните и енергийните хъбове, развитието на бизнеса, на движението на хора и капитали. И ние гледаме на Председателството като Балканско, имаме реален шанс да покажем, че на Балканите има политически елит. Ще направим така че Балканите да станат проспериращ регион“, заяви той.

Покана към Юнкер

„Разбрахме се през октомври да поискаме среща с Юнкер, за да представим идеите си за развитието на Балканския регион, и да търсим подкрепа. Това каза премиерът Бойко Борисов.

 

В отговор на въпрос от гръцки журналист какво ще каже на Жан Клод Юнкер, когато се срещнат, той посочи: „На Жан Клод Юнкер, като на наш стар приятел, ще му кажа, че преди 100-тина години, друга част на Балканите преди 20, сме се били и убивали и нищо позитивно не е произлязло. Историята си е история, всеки държи на националните си ценности, но сега всички сме част от голямото европейско семейство, а други държави искат да влязат в него.Може да не сме идеални, но в пъти сме по-добри отколкото преди 10 години като държава. Надеждна граница сме на ЕС, заедно с Гърция“, посочи премиерът.

„С жп линията, на практика един проект между две държави, автоматично на 2-3 октомври към Варна присъединяваме и приятелите ни от Сърбия и Румъния“, посочи премиерът.

Ципрас: На предстоящото българско председателство, гледаме и като наше председателство, защото това е Балканско председателство

 Сътрудничеството между България и Гърция е от особено значение, тъй като така постигаме позитивни резултати по редица кардинални въпроси. За това можем да бъдем пример за подражание. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас след подписването на Меморандум за транспортен коридор между България и Гърция.

„Благодаря особено на Бойко Борисов и пожелавам всичко хубаво по повод националния празник на България – Съединението“, заяви той. Според него Меморандумът е важен не само за развитието на двете страни, но и на региона.

В областта на енергетиката отриваме нови хоризонти. Това става ясно от срещите между енергийните министри. Такава среща ще се състои утре в Александруполис“, посочи Алексис Ципрас. „Що се отнася до съвместното справяне с кризи, като тази с бежанците, мога да кажа, че имаме сътрудничество и по този начин откриваме нови хоризонти“, обясни гръцкият премиер.

 

Българската делегация е водена от премиера Бойко Борисов, който снощи на официална вечеря с колегата си Алексис Ципрас обсъди мигрантската криза и идеята за газов хъб.

Двамата обмениха опит за справяне с мигрантския натиск по границите. Очаква се меморандумът да бъде подписан от транспортните министри Ивайло Московски и Христос Спирдзис.

- реклама -