Живка Гроздева, Асоциация на овощарите пред FN: Килограм череши няма да падне под 2 лева тази година

Всяка пролет цените на черешите са страшно високи, а визията страшно ни блазни. Парадокс, който породи вицове като тези:

„Днес си купих Череши на лизинг, с много изгоден погасителен план…“

„От НАП съобщиха, че всеки, който яде череши, ще му правят проверка на доходите…“

„О, моля те, само не ми излизай пак с номера, че няма пари за Малдивите, вчера са те видели да ядеш череши…“

„Добре, че Загорка направиха сайдер с вишни, че ако беше с череши, щеше да е с цена на Джак Даниелс“

„Искаш да изглеждаш преуспял… просто се разходи с кило череши по центъра…“

Тази година обаче високата цена на черешите има оправдание- студена зима, снежен април и малки добиви. Това заяви за Flashnews Живка Гроздева от асоциацията на овощарите в България.  Рекордно скъпите череши от 50 лева за килограм обаче не са родно производство, твърди още тя.

Живка Гроздева е завършила Business-to-Business маркетинг и Международен мениджмънт  в Бон, Германия. Избрала е да се върне в България, тъй като семейството й се занимава от дълги години със земеделие и за нея това е естествено продължение на развитието й  в професионален план. В момента Живка Гроздева ръководи производство на плодове на площ от 4000 дка. Тя заема и длъжността Изпълнителен директор на фирма „Витафрут“ ЕООД в Карнобат, занимаваща се с обработка и пакетиране на плодове, които се реализират на вътрешния и външен пазар. Член е на УС на Асоциацията нa овощарите в България.

––––––––––––––––––––––––––––––––

Ощетена ли е реколтата от череши тази година, от студа и падналия през април сняг?

Реколтата от черешите ще бъде по-малка, поне на половината. С 50% ще бъде по- малко количеството череши тази година. Това веднага ще даде отражение върху цената на черешите. Тя ще се задържи по-висока от предната година. Средната цена няма да падне под 2 лева. Това е в сезона цената, а първите са с по-високи цени- 10, 15, 20 лева. Толкова тежка пролет за овошките не е имало от 5-6 години. Зимата беше студена, януари и февруари бяха с ниски температури. От там също има загуби, овощните растения не издържат на минус 20 градуса. Загубите започнаха още през януари при измръзването.

Очаквате ли повече внос, заради по-съкпите родни череши и възможно ли е вносът да подбие цената на родната продукция?

Внос, който да подбие пазара силно се съмнявам да има. Няма как череши внесени от където и да е да са по-евтини. Средна цена от 2 лева ще има на българския пазар, вносна череша на тази цена на пазара у нас няма как да има. А измръзването на черешите е не само в България, а и европейски проблем. Много държави загубиха изцяло реколтата си. Това са Белгия, Германия, Унгария. Тези страни са и консуматори на череши и ще имат внос от Италия, Гърция, Турция. Черешите в България се предостатъчни за нашия пазар. Традиционно ние изнасяме череши за чужбина.

Сега като има по-малка реколта ще изнасяте ли?

Ще бъде по-малко износът тази година. Изнасяме предимно за  Румъния и Западна Европа.

Първите череши от около 50 лева, български ли бяха или внос?

Не категорично не са българско производство. Те според мен бяха гръцки череши. Парадоксалното е че струваха 50-45 лева, аз си купих от Бургас испански череши и те струваха 15 лева, а идват по-далеч. Сега на пазара български череши няма. Очакваме всеки момент да излезе и българската продукция на пазара.

Каква ще е цената на първите български череши?

Аз прогнозирам 10,15,20 лева. Това да е цената на първите череши.

На другие плодни дръвчета отрази ли се студа? Засегнати ли са кайсии и праскови?

Кайсиите не са засегнати защото виреят повече в североизточната част на страната, където нямаше студове и слана. Нямаме поражение за реколтата в тези райони. Пораженията през пролетта бяха по линията Бургас, Карнобат, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Казанлък. Там каквото е имало като овошки има поражения и ще има занижен добив и на праскови и кайсии. При прасковите ще бъдат най-големите загуби.

Дори ябълките са засегнати въпреки, че са по-издръжливи. Оттук нататък се молим да няма градушки. Това е най-големият бич, който ни заплашва сега. Знаете май месец има много градушки. Сега плодовете са се образували, започват да нарастват и една градушка е способна да ги унищожи на 100%.

- реклама -