Макартни

Живата легенда от Бийтълс Пол Макартни става на 75 години

Бившият бийтълс, композитор и певец Пол Макартни днес празнува днес юбилей – навършва 75 години.

Той е най-богатият музикант в света

Кралица Елизабет Втора нагаждава сър Пол с орден, който могат да притежават само 65 души в света. Причината за тази чест е, че Макартни е един от най-полярните хора в света, истинска „свещена крава“ на музикалния свят и една от най-значимите личности на ХХ век.

С какво може да се обясни тази популярност?

Сигурно с удивителния синтез на два момента в творчеството му: високото качество на композираните и изпяти от него песни и поразителната им достъпност за масовия потребител. Тук действа същият принцип както и при Моцарт – всичко гениално изглежда просто.

Необикновената мелодичност на Макартни създава усещането за необикновена лекота и именно простота, както е в толкова известна на всички песен „Yesterday“ (1965). Тя бе призната от редица меродавни ценители за най-добрата поп-композиция, радваща се на рекорден брой кавъри в музикалната история – над 2200.

Освен това Макартни не остана „музеен експонат“ след разпада на The Beatles, а продължи да се развива и направи най-успешната солова кариера от прословутата ливърпулска четворка. Това може да се обясни с факта, че той беше няколко глави над тях именно като музикант.

- реклама -