„Жива верига“ около президентството в Белград, Вучич е обграден

Протестиращите в Белград започнаха да правят „жива верига“ около сградата на президентството, опитвайки се да попречат на президента Александър Вучич да я напусне.

Лидерът на партия „Двери“ Бошко Обрадович заяви, че днес са се събрали през президентството, за да повторят искането си за оставка на държавния глава. Той настоя държавната телевизия РТС да бъде „върната на гражданите“ на Сърбия и на опозицията и организаторите на протеста „един от 5 милиона“ да се даде достъп да говорят във вечерните новини.

Обрадович подчерта, че няма да позволят на президента Александър Вучич да излезе от президентството.

„Днес сме тук, за да го изпратим и да му поискаме оставка“, каза лидерът на „Двери“ и призова жителите на Белград да се присъединят към протестиращите.

„Вучич е обграден“ и може да напусне зданието само чрез тайни изходи.

„Това е един добър народ, който има лоши управници. Нека заедно да освободим Сърбия“, обяви Небойша Зеленович, председател на „Заедно за Сърбия“.

Писателят Синиша Ковачевич заяви, че „Вучич вече не е президент“ и народът ще му го каже.

Пред президентството има голям брой полицаи и граждани, които са наобиколили сградата. Те скандират: оставка, заловете Вучич.

Обстановката е напрегната и на моменти имаше сблъсъци между жандармерията и протестиращите. В същото време стана известен призивът на полицейския синдикат, който призова служителите на реда да не използват сила срещу протестиращите. Той също така осъди действията на вътрешния министър Небойша Стефанович, който е един от виновниците за вчерашните сблъсъци пред телевизията. Тогава той издаде заповед на силите на реда, които с брутална сила се опитаха да изтласкат демонстрантите от сградата на националната телевизия.

Тя се намира изцяло под контрола на президента Вучич и отказва да отразява справедливия протест на сърбите. Именно това новинарско затъмнение разгневи сърбите.

Президентът Вучич със своето изявление днес по обед допълнително нажежи обстановката. Той обвини лидерите на опозицията Бошко Обрадович, че е фашист, а Драган Джилас – олигарх. Той също така се подигра с протеста, заявявайки, че демонстрират само 1023 души.

Вучич заяви, че няма да предаде властта независимо колко хиляди граждани излязат на протест.

Вучич: Няма да бягам от фашистката банда, в кабинета съм – СНИМКИ

„Аз съм си в кабинета, в президентството. Няма да бягам. Няма да заминавам никъде, защото за това, за което се боря, са моите принципи в живота“, каза сръбският президент Александър Вучич.

„Никога няма да се откажа от борбата ми за достойна и съвременна Сърбия. Няма да се оттегля пред фашисткия лидер и олигарсите, крадците, които ограбиха страната“. Това написа в Инстаграм сръбският президент в 16.20 часа българско време, в момент когато около президентството има жива верига на протестиращи срещу неговия режим.

„Призовавам моите привърженици за модерна и достойна Сърбия да не тръгват към Белград, достойните белградски граждани да не идват тук и да се изправят срещу малък брой от хора, насилствени, които в момента са 400-500 души. Това не са насилници. Това е фашистка банда, която иска да унищожи държавата. Не излизаме оттук, не защото не можем, а защото не искаме да нараним никого“, написа още той.

Вучич обяви за „фашист“ лидера на „Двери“ Бошко Обрадович и за олигарси Драган Джилас и Вук Йеремич.

Част от протестиращите в момента се отправят към полицейското управление, където се намират задържаните от снощния протест в сградата на РТС.

- реклама -