Айрис Апел

Жива легенда на модата: Айрис Апел на 97

Със сигурност сте срещали някъде из инернет тази странна особа – възрастна жена с огромни, кръгли очила и масивни гривни по ръцете, при това изключително нетипично облечена за пенсионерка. Ако все още не знаете коя е тя, моля запознайте се с Айрис Апел-модна икона, дизайнер и инернет инфлуенсър.

Преди дни Айрис стана на 97 години!

Някога майка й имала моден бутик и обожавала да облича нестандартно единственото си дете. Окуражавана от майка си, на 12 години тя открила очарованието на магазините за антики, намаленията и разпродажбите, където откривала нестандартни обувки и  аксесоари.

Айрис завършва история на изкуството в Нюйоркския университет, след което заедно със съпруга си стартират текстилен бизнес. Обикалят и намират вдъхновение и нови материали за работа в Индия, Европа, Африка, Средния изток и т.н. Скоро техни клиенти стават Грета Гарбо, Estee Lader, снабдяват с платове Balenciagа и  Oscar de la Renta. Компанията се занимава и с интериорен дизайн, при това на най-високо ниво – Айрис и съпруга й работят по декорите на Белия дом при цели деветима президенти – Трумън, Айзенхауер, Никсън, Кенеди, Джонсън, Картър, Рейгън и Клинтън.

Ексцентричната дама пази почти всичко, което някога е купувала

Говорим за хиляди дрехи от висшата мода, аксесоари от дизайнери от цял свят. Когато показва своята колекция Rare bird в Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute през 2007 година, тя става сензация.

Представените там дрехи са описани като смесица от висша и нисша мода – Dior haute couture с дрехи от битака, еклектични тоалети от 19 век с панталони на Dolce & Gabbana от змийска кожа. Със забележителна проницателност тя съчетава цветове, текстури и модели, без значение от период, произход и етническа принадлежност.

„Модната индустрия величае младите, които е прекрасно, но 18-годишните хлапета не могат да си купят рокли за 15 000 долара. Жените от 60 до 80 години имат ресурси и време да пазаруват, но те пък не могат да си намерят нищо. Време е това да се промени“, защитава правото на зрелите дами да бъдат модерни Айрис.

Самата тя неотдавна се сдоби дори с кукла Барби по нейн прототип, като стана най-възрастния модел, на когото е посветена играчка.

А най-хубавото от всичко е, че дори на преклонна възраст, Айрис няма никакво намерение да намалява скоростта! Желаем й весели старини!!!

- реклама -