Жителите на Сотиря подготвят протести, няма да пуснат децата си на училище

Жители на сливенското село Сотиря събират подписка, за да се премахне възможността за съкратено съдебно производство след признава на вина. „Цялата Сотиря ще отиде в Парламента, ако се налага и ще протестира. Страх ни е. Нали сме глупави и затова няма доживотна присъда за изнасилвачите и извергите“, заканват се местни жители.

До напрежение в селото се стигна след поредния случай на сексуално посегателство над дете. Преди два дни стана ясен случай на извършени блудствени действия със 8-годишно момиче в селото. По случая бяха арестувани двама местни жители. „Много ме е страх. Побъркана съм. Искам да ги съдят до смърт.“, заяви майката на пострадалото дете.

„Утре се навършват 20 дни от убийството на моята Криси. Искам да не могат да се заменят присъдите. Идват първият учебен ден и майките се страхуват да пуснат децата си на училище.“ Това заяви в сутрешния блок на БТВ Милка Георгиева, баба на убитата и изнасилена Кристин.

„Страх ни е да отидем до магазините, да са децата в дворовети ни, да не говорим да ги пусним на училище“, заяви друга жителка на Сотиря.

Като социален провал определи случващото се социалният антрополог Харалан Александров.

„Обществото се е оттеглило, а след това и държавата. Не познавам случая, но става дума за психопатно поведение. Всеки има насилническа част, но повечето я преживяваме като гледаме филми с насилие. Средната класа, която е двигател на обществото, е втренчена във властта. Сега и Сотиря е втренчена в тях и иска тяхната сигурност. Това е социален провал – насилие над безпомощни същества като възрастни хора и малки деца“, обясни още той.

- реклама -