Пуерто Рико

Жителите на Пуерто Рико масово са гласували за присъединияване към САЩ

Повечето гласували вчера на референдума за статута на остров Пуерто Рико са се обявили тази свободно присъединила се към САЩ територия да стане 51-ви американски щат.

Това показват предварителни резултати, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

сн. БГНЕС

Резултатите имат препоръчителен, но не и задължителен характер. Гражданите отговаряха на един зададен въпрос – „Трябва ли Пуерто Рико да бъде незабавно приет в състава на Съединените щати.“

Референдумът не задължава САЩ да приемат резултатите от вота. Решението трябва да бъде взето от Конгреса на САЩ. Още през 2018 г. постоянният представител на Пуерто Рико към Конгреса на САЩ внесе законопроект, признаващ Пуерто Рико като американски щат до 2021 г.

Това не е първият път, когато жителите на Пуерто Рико определят политическия статус на острова на референдум. Последният път те гласуваха за присъединяване към САЩ като 51-и щат през 2017 година. Министерството на правосъдието на САЩ обаче не подкрепи провеждането на гласуване в Конгреса.

сн. БГНЕС

Пуерто Рико е признат за територия на САЩ от 1898 година. Жителите на щата са граждани на САЩ, но те не могат да гласуват на президентските избори и имат само един представител с ограничени права на глас в Конгресът.

- реклама -