стрес

Жителите на кои градове живеят при най-нисък стрес?

Ново проучване показва 9 града по света, в които животът е най-слабо стресиращ. Данните са събрани въз основа на натовареността на трафика, публичния транспорт, процент зелени площи, финансовия статус на гражданите и тяхната задлъжнялост, физическото и психическото им състояние, както и броя на слънчевите дни в годината.

Четири от проучените 150 града с ниски нива на стрес са в Германия

На първо място е Щутгарт, следван от Хановер на трета позиция и Мюнхен на петото място.

Щутгарт

Малката, но доста заможна държава Люксембург, в която живеят едва 600 хиляди души заема второ място в класацията.

Люксембург

Град Берн в Швейцария е на трета позиция. Френският Бордо е на шесто място, а Единбург във Великобритания заема седмото.

Сиатъл е единственият град извън Европа, попаднал в класацията за най-ниско ниво на стрес под номер 8. Грац в Австрия е на девето място, а последен в класацията на Топ 10 е Хамбург.

Бляскавите големи градове като Лондон и Париж се нареждат много назад в класацията, съответно на 70-та и 78-ма позиция. Токио е на 72-ро място, а Ню Йорк е на 84-то.

Какво прави хората в Щутгарт най-слабо стресираните граждани в света?

Според проучването животът на жителите на немския град е спокоен, защото има силна местна икономика. Там са лоцирани предприятията на Порше, Мерцедес – Бенц и Бош. Но, също така града е с най-висок процент зелени площи на глава от населението. Щутгарт е разположен сред хълмове и долини, много от които са покрити с лозя. „Зеленината в този град наистина оказва влияние върху нивата на стрес на живеещите в него. Финансовата стабилност, но и личната сигурност на хората също им дава голям психически комфорт“, споделя Дейвид Мос, експерт по PR от Щутгарт.

Сред останалите градове изпъкват Сингапур и Тайпе, чиито жители са най-доволни от градския си транспорт. В Лайпциг и френския Монпелие пък има най-малко задръствания.

Монпелие

В категорията сигурност на най-високи позиции са Абу Даби и Осака в Япония, където престъпността е най-ниска.

Къде животът е най-стресиращ?

На обратният полюс на класацията с първа позиция се нарежда столицата на Ирак – Багдад. Второто място държи още една размирна столица – Кабул на Афганистан.

Багдад

Останалите в класацията са:

3. Лагос, Нигерия

4. Дакар, Сенегал

5. Кайро, Египет

6. Техеран, Иран

7. Дака, Бангладеш

8. Карачи, Пакистан

9. Ню Делхи, Индия

10. Манила, Филипините

- реклама -