бира
Снимка: Pixabay

Жителите на ЕС консумират по 140 халби бира годишно

Средно 140 са халбите, консумирани на глава от населението в ЕС през 2017 г. Това сочат данни на Съюза на пивоварите по повод последния доклад на колегите им от Брюксел за бирения сектор в Европа.

Продължава да расте и броят на пивоварните на континента, като през 2017 г. те са 9 450, а сега – в края на 2018 г., вече надхвърлят 10 700, от които близо 6 000 са микропивоварни с годишно производство под 1 000 хектолитра бира.

Производството на бира в Европейския съюз се е увеличило с близо 2 млн. хектолитра до 396 млн. хектолитра за 2017 година. Германия е водещият пивопроизводител в Европа, следвана от Великобритания и Полша.

31 % от хората в България смятат, че бирата е подходящо за тях питие, а близо една трета от всички българи са на мнение, че при умерена консумация пивото може да бъде част от модерния начин на живот.

През тази година най-често бира се пие в Монтана и Русе – 11  пъти месечно. Средно българинът слага пиво на масата поне 10 пъти месечно през лятото и 8 пъти през зимата.

Мъжете пият бира по-често от жените – 12 пъти на месец, като най-активните любители са на възраст между 30 и 59 години.

- реклама -