Жилищните кредити още нагоре, с 24% повече са за тримесечие

Жилищните кредити още нагоре, с 24% повече са за тримесечие. След 4 поредни тримесечия на успокоение и лек спад броят на изтеглените жилищни ипотечни кредити през първото тримесечие на 2024 г. отново бележи рязък скок – те са с 24% повече в сравнение с последното тримесечие на миналата година, съобщи пред “24 часа” кредитният консултант Тихомир Тошев.

Обикновено тенденцията по това време на годината е обратната –

тегленето на ипотеки леко спада, както и броят на имотните сделки.

Тошев каза още, че лично за неговата фирма скокът е дори още по-голям – около 30% на тримесечна база, като средният размер на изтеглените кредити се е повишил за същото време с около 12%. А специално за столицата ръстът дори гони 40%.

Към момента данните на БНБ за изтеглените ипотечни заеми са налични само за януари и февруари, но

те показват същата тенденция на много рязко увеличение.

През февруари 2024 г. търговските банки у нас отпуснаха нови жилищни кредити за 746,5 млн. лв. От тях само 164 млн. лв. са рефинансиране на съществуващи. Новите жилищни заеми са на обща стойност 582,5 млн. лв.

Това е със 71% повече спрямо февруари 2023 г. Този ръст е почти два пъти по-голям от покачването с 38,2% през януари, когато банките в страната отпуснаха нови ипотечни кредити на обща стойност 430 млн. лв.

Тази динамика на ипотечния пазар се подхранва най-много от ниските лихви.

Вместо да се увеличават, както се прогнозираше, през февруари средната лихва на новоотпуснатите кредити в лева дори леко се е понижила до 2,54% спрямо 2,57% през януари.

Според Тошев нищо не предвещава повишение на лихвените нива. Това е така, защото и ЕЦБ започна напоследък да ги задържа, след като що-годе успя да укроти инфлацията чрез повишаване на лихвите.

Повишение не може да се очаква и при предстоящото влизане в еврозоната.

“Може да има само при евентуална нова финансова криза, защото 96% от отпуснатите в България кредити са с плаваща лихва. Тогава тя би се вдигнала на около 4 – 4,5% и хората трябва да бъдат по-внимателни как се движи бизнесът им, защото срокът на ипотечните кредити е над 20-25 години”, каза той.

Тази нова скорост на нарастване на ипотеките се отразява и на цените на жилищата.

“Това се вижда най-ясно на водещия градски пазар София, където ръстът на цените в края на 2023 г. беше около 3% на годишна база, а 2024 г. стартира с ръст от близо 7%”, каза Полина Стойкова, изпълнителна директорка на “Бългериън пропертис”.

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нива около 137 000 евро.

Според Тошев средната стойност на жилищата в столицата е малко по-ниска – около 210 хиляди лева.

- реклама -