Триполи

Жилищни квартали на Триполи се превърнаха в бойно поле – СНИМКИ

Интензивните боеве за контрол над либийската столица превърнаха някои жилищни квартали на Триполи в бойно поле, съобщиха от Международния комитет на Червения кръст.

„Хуманитарната ситуация в и около Триполи се е влошила рязко през последните три седмици, тъй като силите на Халифа Хафтар започнаха офанзива на 4 април срещу силите, които са лоялни към международно признатото правителство на националното споразумение“, гласи изявление на МКЧК.

Повече от 30 хиляди души са избягали от домовете си и се укриват при роднини или в обществени сгради

„Основните услуги и инфраструктура на Триполи, като болници и помпени станции, които вече са пострадали от насилие през последните осем години, са все по-затруднени да функционират,“ обясняват от хуманитарната организация, имайки предвид поразилата Либия несигурност след въстанието през 2011 г., което свали Муамар Кадафи.

Юнес Рахуи, началник на службата на МКЧК в Триполи, подчерта влиянието на насилието върху жителите на столицата, след като сраженията са се фокусирали върху южните предградия на Триполи.

„Едно от най-големите ни опасения е за цивилните, живеещи близо до фронтовата линия. Гъсто населените жилищни райони постепенно се превръщат в бойни полета“, каза Рахуи.

Според последни информации досега при сблъсъците в Триполи са били убити 278 души, а ранените са 1300.

- реклама -