Жестока атака на кърлежите! Какво да правим при ухапване

Жестока атака на кърлежите! Какво да правим при ухапване? Тази година в София се регистрира бум на ухапванията от кърлежи. Общината се опитва да почисти тревните площи от паразитите, но проблем създават непрестанните валежи, които подновяват „реколтата“ от опасните гадини.

Сиана Хлебарска от Столична община обясни пред бТВ, че по предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) тази година пръсканията са започнали по-рано – още в края на март. До средата на април веднъж са били обработени всички общински тревни площи. Предвидена е допълнителна обработка, но проливните дъждове не спират и няма как да се направи, уточни Хлебарска.

Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), потвърди, че при влажно време кърлежите са по-активни. Те изчезват при много студено и много горещо време, уточни епидемиологът.

След ухапване е важно паразитът бързо да бъде изваден. Обикновено това може да стане с пинсета, ако се случи 1-2 часа след ухапването. Ако не може да излезе с пинсета, най-добре е да се потърси лекарска помощ, уточни проф. Христова.

При децата не се бие ваксина срещу тетанус при ухапване от кърлеж, защото те са имунизирани скоро и имат защита. При възрастните също не се налага ваксинация, ако са реваксинирани на време, в противен случай се слага ваксина, обясни директорът на НЦЗПБ.

Антибиотик пък се препоръчва само ако е сигурно, че кърлежът носи зараза и при сринат имунитет.

- реклама -