Абдеслам

Жертви обвиниха парижкия терорист Абдеслам, че се подиграва на съда

Адвокати на полицаите, ранени в престрелката в Брюксел за задържани на заподозрения за терористичните атаки в Париж Салах Абдеслам, обвиниха терориста, че се подиграва на белгийския съд, след като не се яви на съдебното заседание в четвъртък.

28-годишният Абдеслам обвини съдиите, че са анти-мюсюлмански настроени, отказа да отговаря на въпроси и заяви, че „вярва единствено на Аллах“ в първия ден на делото в понеделник.

Роденият в Белгия французин от марокански произход след това отказа да присъства на продължилото в днес дело за престрелката през март 2016 г., когато трима полицаи бяха ранени. В съдебната зала присъства само неговия адвокат.

„Неговото отношение и опортюнизъм ме изтощават“, заяви Том Баувенс, адвокат на двама от полицаите, участвали в акцията в Брюксел.

„Той ще се подиграва с върховенството на закона, ще се подиграва с всеки. Няма да признае този съд, няма да признае тези закони. Но въпреки всичко ще иска адвокатска защита в съда“, добави още Баувенс.

Абдеслам бе ескортиран от засилена охрана за делото си в Брюксел, което започна в понеделник. След като беше арестуван през 2016 г. в Брюксел, той бе прехвърлен в затвор в покрайнините на Париж.

Неговият белгийски адвокат, Свен Мари, съобщи на съда в четвъртък, че ще продължи да защитава Абдеслам.

Софиян Аяри, 24-годишен тунизиец, е също подсъдим по делото за престрелката в Брюксел. Прокурорите искат максималната присъда от 20 години затвор за Аяри и Абдеслам,обвинени в престъпления, свързани с тероризъм. Адвокатът на Аяри Лаура Севериен призова съда да покаже снизходителност към клиента й.

Един от ранените полицаи в престрелката, известен само като Агент 9, страда от психическа травма след случилото се

„Той има епилептични пристъпи. Загубил е част от зрението си. Агент 9 просто е свършил работата си и единственото, което би искал, е и вие да свършите своята“, каза още адвокатът на полицаите Том Баувенс.

Делото в Белгия е прелюдията на по-голямото дело, което очаква Абдеслам във Франция – това за терористичните атаки от 13 ноември 2015 г. в Париж, когато 130 души бяха убити след няколко нападения в града.

Отговорност за атаките пое терористичната групировка Ислямска държава.

- реклама -