хазарта

Жените в Швеция са по-зависими от хазарта от мъжете

За първи път в историята на Швеция се оказа, че жените са по-пристрастени към хазарта от мъжете.

ВВС съобщава, че според изследване, проведено в страната сред 45 000 души с проблем, който е достатъчно тежък, за да се смята за пристрастяване към хазарта, 64% са жени.

Този процент е само 18% през 2015 г., като рязкото увеличение се дължи на увеличаването на онлайн игрите.

Броят на жените с проблем с хазарта се е увеличил през последните 10 години, заяви агенцията за обществено здравеопазване.

Ула Ромилд, изследователят, публикувал резултатите от доклада, заяви, че въпреки спада в общия брой хазартно зависими, „тревожно е, че виждаме увеличение сред жените“.

Една от областите, върху които се съсредоточава докладът, е увеличаващото се количество онлайн хазарт и „новите форми на игра“ в интернет, които променят моделите на игрите и агресивната им реклама.

Проф. Андерс Хакансон от университета в Лунд – специалист по пристрастяване към хазарта, каза за радио Швеция, че това може да бъде едно от обясненията за увеличаването на хазарта при жените.

„Трябва да вземем под внимание факта, че сега пазарът на хазартни игри е много различен… главно с високия дял на хазарта, който се случва онлайн. Жените, които търсят лечение, са по-склонни да съобщават за хазарт в онлайн казино, отколкото мъжете“, каза той.

Мъжете играят значително повече покер и залагат на спортни състезания и конни надбягвания, отколкото жените, показват цифрите. Но тази празнина се стопява и дори изчезва изцяло, когато става въпрос за пристрастяване към лотарийни игри, игрални автомати или бинго.

От 1 януари Швеция въведе нова система за лицензиране на хазартни игри и лотарии, а сега страната обмисля как тези игри се рекламират.

Министърът на публичната администрация Ардалан Шекараби публикува изявление, съпътстващо доклада, в което обеща да „сложи край на агресивната медийна реклама на хазартните игри“.

„Трябва да се направи повече, за да бъдат защитени най-уязвимите групи“, каза той.

В Обединеното кралство, комисията по хазарта съобщи, че мъжете са много по-склонни да имат проблеми с хазарта – 0,9% в сравнение с 0,1% от населението. В САЩ разликата между комарджиите мъже и жени се стеснява, според Националния съвет по проблемите на хазарта, а жените дори надхвърлят броя на мъжете във възрастовата група на 45-64 годишните.

- реклама -