Жените в Саудитска Арабия могат да карат коли от 24 юни

Жените в Саудитска Арабия ще могат да управляват автомобили след 24 юни, заяви генералният директор на министерството на транспорта Мохамед ал-Басами

„Всички изисквания за жените в кралството да започнат да карат са изпълнени“, гласи изявление на Басами.

През септември 2017 г. с кралски декрет беше обявен край на продължаващата от десетилетия забрана представителките на нежния пол да управляват света. В това отношение саудитска Арабия беше единствената страна в света.

На жените на 18 г. или по-възрастни ще им бъде разрешено да се сдобиват с шофьорска книжка.

Школи по кормуване бяха създадени в пет града в консервативното кралство. Сред инструкторите ще има и саудитски жени, които са взели книжка в чужбина. Жените с чуждестранни книжки ще имат правото да вземат и местни документи след проверка на техните умения и знания.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман е оценяван като движеща сила за премахване на забраната

Той има план за реформи, които да бъдат изпълнени до 2030 г., което време принцът преценява като епоха след петрола. Целта на реформите е броят на жените сред работната сила на кралството да достигнат една трета – в момента те съставляват около една пета. Решението да им бъде позволено да карат коли ще им осигури мобилност, която е необходима за да се присъединят към работещите в кралството.

- реклама -