Жените в ЕС получават с 16% по-малко от мъжете

Жените в Европейския съюз получават средно по 16% по-малко от мъжете през 2016 г., съобщи официалната статистическа агенция Евростат.

„За всяко евро, което мъж е спечелил на час, една жена е направила средно 84 цента“, заяви Евростат в прессъобщение, публикувано преди Международния ден на жената.

В световен мащаб жените печелят средно с 23% по-малко от мъжете. При сегашните темпове, според Международната организация на труда, ще са необходими 70 години, за да се запълни празнината.

Разликата в заплащането между представителите на различните полове е само малко по-добра от тази в Съединените щати, където жените се плащат с 20% по-малко от мъжете.

В Европа разликата в заплащането е особено висока в Германия и Великобритания, където е от тях е 21%.

Румъния, Италия и Люксембург имат по-добри резултати, като разликата е пет процента, докато във Франция жените печелят с 14% по-малко от мъжете.

Цифрите са огласени един ден, преди светът да отбележи 40-ия Международен ден на жената, в една година, през която се развихри движението #MeToo срещу сексуалния тормоз и злоупотреби, и се възроди дискусията за правата на жените по света, припомня АФП.

Но все още предстои дълъг път до постигането на пълно равенство, доколкото всеки ден е налице насилие срещу жени, а разликата в заплащането по полов признак е принцип.

Във вторник 15 от 28-те членове на Еврокомисията публикуваха декларация, потвърждавайки равнопоставеността на половете като един от принципите на ЕС.

Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че иска жените да заемат 40% от висшите позиции по времето, когато неговият мандат приключи през октомври 2019 г.

- реклама -