Жени Начева Жени Начева, общопрактикуващи лекари, допълнителни средства

Жени Начева: За първи път след 20 години отлагане имаме електронно направление

Към 11.00 часа са издадени близо 200 електронни направления за безплатен PCR тест, като 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност.

Това каза пред журналист заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Добрата новина е, че имаме покритие на територията на цялата страна и са много малко областите, за които няма е информация, че са издадени такива направления.

След 20 години отлагане, очакване и анализи можем да се похвалим с тази малак първа стъпка, която направихме в електронното здравеопазване, а именно първият опит да въведем електронното направление в областта на медико-диагностичните дейности.

Трябва да признаем, че COVID-19 пандемията ускори въвеждането на електронното направление. Министерство на здравеопазването осигури централизирания модул и възможността всеки, който желае, да се свърже с него, независимо коя софтуерна фирма го обслужва и независимо колко пациенти има и да може за своите пациенти и записани лица да прилага и електронната форма на насочване за изследване. Остава и хартиеният носител като опция, но вече имаме и друга възможност“, отчете тя.

Начева уточни, че на първия етап са включени PCR изследванията и част от медико-диагностичната диагностика, свързана с COVID лечението.

„След това ще разширим и с останалите медико-диагностични изследвания“, увери зам.-здравният министър. НЗОК покрива разходите за PCR тестове, пациентът не доплаща.

Хартиените направления за сега остават валидни, тъй като системата може да дава моментни дефекти, посочи Жени Начева.

„Не очаквам от първия момент вичко да заработи. Самите общопрактикуващи лекари трябва да лекуват и своите пациенти. Затова остава и възможнността за хартиено напрвление”, обясни още Начева. И допълни: „Те ще отпаднат, когато всички общопрактивкуващи лекари пожелаят да издават само електронни направления. Това е нещо, което тепърва ще обсъждаме с БЛС”.

„Апелирам към пациентите да не лъжат лекарите за симптомите си, за да получат безплатен PCR тест. Това ще натовари допълнително и финансово цялата система. Нека не извиваме ръцете на системата за този безплатен тест”, заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Днес е направена първата и най-важна крачка към дигитализацията на здравната система. В цялата страна системата работи, но това са първите стъпки, ясно ни е, че в началото ще имаме затруднения. Проблемът с антигенните тестове е, че с тях се изкривява статистика, при положителен антигенен тест, човек си е ковид-болен, обясни д-р Брънзалов

 

- реклама -