Жени Начева: Няма недостиг на персонал и обдишващи апарати в страната

Надзорният съвет на НЗОК ще се събере следващата седмица, за да обсъди заплащането за престоя на пациенти под карантина заради COVID-19, съобщи БТА.

„Ще намерим подходящо решение. Няма да допуснем лекарите да не си получат разходите за персонал в лечебните заведения за болнична помощ, там където има по-малък брой пациенти или където дейността е ориентирана към лечение на това заболяване“.

Това коментира зам.-здравният министър Жени Начева пред медиите, след участие в заседание на парламентарната здравна комисия.

Работи се и по отделна клинична пътека, която да касае лечението само за този вид заболяване, допълни тя. НЗОК разполага с оперативен резерв, предвиден за такива ситуации, той е в размер от близо 100 млн. лв.

В „Пирогов“ е създадена организация да се изолират лицата, които не са свързани със заболяване от коронавирус, каза още Начева.

На въпрос дали са необходими обдишващи апарати за пациенти, заболели от коронавирус, заместник-министърът отговори, че при необходимост ще бъдат закупени съответни апарати, които да подпомогнат процеса на обдишване. По думите й в момента се прави анализ колко допълнителни, резервни количества апарати са необходими и за кои лечебни заведение, ресурсът за тях е осигурен от бюджета на МЗ.

Липса на такива апарати няма. Има навсякъде, във всички отделения, които се занимават с реанимация, интензивни грижи и инфекциозни дейности, допълни тя.

По думите на зам.-здравния министър в момента има около 760-780 инфекциозни легла, реанимационните са достатъчни, ако се наложи могат да се увеличат. На този етап на национално ниво, и след разговори с областните щабове, не са идентифицирани проблеми конкретни за недостиг на персонал, ако има такива, имаме начин, по който да действаме, допълни Начева.

Зам.-министърът заяви още, че вчера „на подпис“ е било взето решение от Надзорния съвет на НЗОК, че протоколите за скъпоструващо лечение на хроничноболни пациенти ще важат до една година, по преценка на съответната комисия или лекуващ лекар. Срокът им ще бъде удължен, така че гражданите да не трябва да се получават лично или да се чака на опашки за тях.

- реклама -