Жени карат мигранти през браздата (Вижте цената)

Жени карат мигранти през браздата. 10 хил. евро за ВИП прекарване на мигрант през българската граница, все по-често жени карат пилотните коли.

До 10 хил. евро за ВИП трансфер са плащали мигранти за незаконното им прекарване през границата, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

На брифинг с обобщение на данните

за започналата вчера акция, насочена срещу нелегалната миграция и каналджийството тя обясни, че за един мигрант цената е между 2 и 3000 евро.

Винаги се ползват пилотни коли, които все по-често  се управляват от жени, за да не будят съмнение.

Във всяка страна има организатор, който разполага с мрежа от хора. Такава е била и схемата у нас, като основният организатор е имал под себе си отговорници за транспортирането и престоя на мигрантите в България.

След като пристигнат у нас и

престоят няколко дни, тогава започва транспортирането им до границата със Сърбия, каза Милева. Там ги поемат сръбските организатори на канала.

В хода на акция „Хавала”, срещу нелегалната миграция и трафика на мигранти, са проверени 7019 лица, 4202

превозни средства и 624 адреса.

Заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов заяви, че организаторите са превеждали мигрантите дори с автобуси, камиони и кемпери.

Някои от тях дори използвали линейки за превоз, като по време на придвижването си включвали светлинния сигнал, за да симулират, че са лекари, които возят болен пациент. Имало е случай

и на ползване на катафалки.

Директорът на ГД „Гранична полиция” Росица Димитрова обясни, че профилът на мигрантите се е променил – често са агресивни и използват ножове.

92 –ма за каналджии са привлечени като обвиняеми в рамките на акцията в цялата страна. Те са били част от високите етажи на пирамидата. В разбитата група вчера е имало основен организатор, който не е българин.

„Заплащането е ставало по метода

„Хавала” – чрез касиер, като парите са давани от ръка на ръка”. Така според властите се гарантира трафикирането до крайната точка на мигрантите. Групата е наблюдавана около 1 година катО е действала през целия период. Предстои да се реши какви мерки да бъдат взети спрямо задържаните.

Прокуратурата отново настоя за увеличаване на санкциите за престъпленията, свързани с трафикиране и каналджийство.

- реклама -