Жената избира професия по желание или по принуда

Различни социологически проучвания посочват, че жените са ощетени при постъпване на работа

Например – има изцяло мъжки професии, в които жена трудно пробива; шефските длъжности също по презумпция са за мъжете; а в професиите, определяни като предимно женски, всеки мъж би бил избран с предимство. И още: силният пол „по право“ взима по-висока заплата и по-лесно се изкачва по йерархическата стълбичка.

И ако преди години жените избираха професии като учителка, възпитателка, продавачка, медицинска сестра. То сега, безспорно, хоризонтите са доста по-обширни. Все повече жени навлизат в сферата на технологиите, производството, търговските отношения, въпреки че там и сега преобладава мъжкото присъствие.

Психолози посочиха кои професии са подходящи за жени и същевременно гарантират добри доходи:

дизайнер – защото жените са творчески настроени и креативни по природа
юрист – за жените, които имат собствено мнение и не се страхуват да го отстояват
мениджър – за тези, които имат висше образование и могат да взимат бързи и точни решения
специалист в салон за красота – все повече хора обръщат внимание на външния си вид
фотограф – помага да се развият творческите и комуникативните навици, а е и доходна професия
Това са професии, които позволяват на жените да увеличат своя доход, да станат по-независими и да докажат, че могат много.

Има обаче и други професии, които осигуряват добри доходи, но пък не са сред атрактивните. Жените, които ги практикуват, общо-взето се спират на тях по принуда:

бавачка – все повече млади семейства с възможности търсят бавачки и не жалят парите, защото искат децата им да бъдат в сигурни ръце;
домашна помощничка – и тук жените, които имат много ангажименти и добри доходи, са щедри. Повечето от бизнес дамите предпочитат да си платят на някого да им свърши досадната домакинска работа, вместо да сменят елегантния костюм с пенюар и престилка след работа;


земеделие и животновъдство – семейният бизнес за гледане на животни или земеделски култури по селата става все по-популярен. Лошото е, че хубавите доходи идват след къртовски труд, който често е при много лоши условия.

Специалистите препоръчват жените да не се отказват и да преследват мечтите си дори да им се наложи да влязат в пряк двубой с мъжете. Да разчитат на своята упоритост, точна преценка и логическа мисъл!

- реклама -