Жената до Джордж Флойд през сълзи:  Джиана няма баща. Той никога няма да я види да расте- ВИДЕО

Правосъдие след смъртта на Джордж Флойд поиска майката на 6-годишната му дъщеря Джиана в първото си изявление пред медиите. Рокси Уошингтън дойде на брифинга с момиченцето им и заяви:

Ето това ми отнеха тези полицаи. В края на деня те ще се приберат у дома и ще бъдат със семействата си. Джиана няма баща. Той никога няма да я види да расте, да се дипломира, няма да я разходи. Тя има нужда от баща си, но вече няма такъв.

 

 

„Тук съм заради детето си и съм тук заради Джордж, защото искам правосъдие за него – каза още Вашингтон. – Искам правосъдие за него, защото той беше добър човек.“

Чернокожият мъж бе задушен от арестуващ го бял полицай на кръстовище в Минеаполис на 25 май. Видео показа как униформения Дерек Чувин е свалил на земята невъоръжения мъж с белезници и притиска с коляно врата му, докато арестантът вика, че не може да диша и моли да не го убиват. Всичко продължава близо 9 минути и Флойд издъхва. Независима аутопсия потвърждава, че той е починал от задушаване вследствие на продължителен натиск.

Смъртта му разпали гняв и огромни протести в САЩ, съпътствани с насилие.

Кой бе Джордж Флойд – мъжът, чиято смърт подпали Америка?

„Не мога да дишам“, това са думите, които се отпечатаха в съзнанието на всички американски граждани, а и на хората по света. Чернокожият мъж бе задушен, след като полицай притисна с коляно врата му. Според аутопсията, не само той, но и останалите двама полицаи, са допринесли за смъртта на Флойд.

Те били повикани, тъй като от магазина, в който 46-годишният мъж пазарувал, се усъмнили, че той се е опитал да си плати с фалшива банкнота от 20 долара. Флойд оставя шестгодишна дъщеря сираче в Хюстън.

Джордж Флойд е роден в Северна Каролина, но отрасва в Хюстън. Той е звездата на футболния отбор в гимназията му, където се запознава със Стивън Джаксън – баскетболен играч от НБА.

„Той беше страхотен човек, винаги ме подкрепяше“, казва Джаксън, който нарича Флойд „свой брат“. Флойд също е част от хип-хоп движението в Хюстън. През 90-те той записва музика под псевдонима Big Floyd.

Но приятелите на Флойд разказват, че той така и не успява да намери истински шанс за развитие в Хюстън. За това през 2007 година срещу него са повдигнати обвинения за въоръжен грабеж и влизане с взлом. Той прекарва 5 години зад решетките.

Когато излиза от затвора през 2014 г. Флойд отива в Минеаполис със свой приятел. Там намира сигурна работа като шофьор на ТИР и охрана в нощен клуб. В същия този нощен клуб работи и убиецът му.

Според шефа му, „всички обичали Флойд“, но когато пандемията настъпила, той трябвало да го освободи, заедно с няколко други служители. Джордж се опитвал да оцелява, но като много други американци не успявал.

„Омръзна ми да виждам как чернокожи мъже умират“, казва брат му, избухвайки в сълзи. Той се опита да се свърже с Доналд Тръмп, за да поиска справедливост. Президентът дори не го остави да говори. За това не е изненада, че протестиращите се събраха и пред Белият дом и принудиха Тръмп да се скрие за кратко в бункера под масивната сграда.

- реклама -