Жена ще управлява „Вечния“ град

За първи път жена ще управлява столицата на Италия. 37-годишната Вирджиния Раджи заложи в кампанията си на това, че на римляните им е омръзнало от годините на безхаберие и затънала в корупция местна управа. Раджи е активистка на движение „Пет Звезди“, учередено от италиансикя комик Бепе Грило.

Списъкът на проблемите на Рим е дълъг. Дупки по пътищата, купища боклук, неефективен градски транспорт, липса на дисциплина сред общинските чиновници.

Roma Mayor

“Рим трябва преди всичко отново да стане нормален град. Според гражданите му сега това не е така. Градът има много затруднения, а това е италианската столица”, обяснява елегантната брюнетка в интервю за АФП.

От края на ноември 2015 година, Рим е в ръцете на извънреден комисар, бивш префект на Милано, след скандалната оставка на бившия кмет от левицата Иняцио Марино, замесен в афера с фалшиви фактури, но най-вече обвиняван, че не може да отговори на предизвикателствата на столицата.

Rome Mayor

Всичко това последва разкритията от края на 2014 г., когато излязоха наяве огромната корупция и злоупотреби със средства, разяждали от години общината, след като избухна скандалът наречен “Столична мафия”.

“Законът трябва да се прилага, да се спазва постановеното в него – търгове, заслуги. По този начин ще избегнем и ще разрушим всички връзки, отровили политическия живот и управлението в този град”, обяснява Раджи. Тя смята още, че ще успее да реши проблемите с трафика в Рим чрез няколко прости идеи като даде предимство на обществения транспорт, и се осигурят бус лентите за автобусите и се възстановят безплатните велосипеди.

Rome Mayor

Според Раджи жителите на Рим са готови да проявят повече гражданско съзнание, особено след като им е втръснало от двайсетгодишното системно бездействие на общинарите – и десни, и леви, от които са разочаровани. “Време е да ги пратим да си вървят”. Това бе мотото на Раджи, но този лайтмотив е и движещата сила на цялото движение “Пет звезди” (Д5З), което я подкрепя. На фона на припева “всички са калпави”, активистите от движението на Бепе Грило – така наречените “грилини” – се проявяват като обикновени, почтени граждани, решени да променят града, а някой ден и цялата държава, в контраст с корумпираните и дискредитирани “стари партии”.

Торино също избра жена за кмет

Чиара Апендино, която застава начело на администрацията в Торино е другото женско лице на движението „Пет звезди” след това на Вирджиния Раги.

Произходът й е от едрата торинска буржоазия, пише АФП. Тя е брюнетката със сини очи, на 31 години. Апендино отговори на желанията на няколко опозиционни партии отдясно да не допуснат да спечели кандидатът на правителството.

Torin Mayior

С диплом по международна икономика и мениджмънт от престижния милански университет Бокони, тя говори английски, френски и немски. За себе си казва, че обича „да чете, да пътува, повече планината отколкото морето, и да играе футбол. Била е на стаж в „Ювентус”, шампионът на Италия. След три години с торинския клуб, тя се присъединява към семейния бизнес, специализиран в лазерно оборудване,  в който тя отговаря за контрола върху управлението.

Torin Mayior

През 2010 година та става активистка на алтернативното обществено движение „Пет звезди” и на следващите избори става общински съветник и много бързо вицепрезидент на бюджетната комисия на общината.

Омъжена е. Има дъщеричка на 6 месеца.

- реклама -