Жена пи опасен билков чай, закупен от аптека. Води дело

Софийската районна прокуратура е образувано досъдебно производство по повод на пострадала жена след прием на билков чай, съдържащ опасни за здравето вещества, съобщиха от прокуратурата.

На 05.07.2016 г., свидетелката К. С. е приета във Военномедицинска академия в гр. София, с оплакване за влошено здравословно състояние.

Симптомите са дразнение от светлина, сърцебиене, ускорен пулс, промяна във възприятията за цвят, сънливост.

В хода на извършения й преглед е установено, че същия ден тя е консумирала билкова отвара (чай), приготвен от пакет с етикет „Залист, миши трън, див чемшир“, който тя е закупила от аптека на пазар „Красно село“ в гр. София.

Открит е атропин в чая

След извършен анализ на биологична проба, взета от пациентката, е установено, че в организма й действително е наличен атропин – в концентрация, достатъчна да причини токсично въздействие.  ойто бил изследван впоследствие.

За случилото се били уведомени органите на 06 РУ СДВР, както и Софийската районна прокуратура.

Образувано досъдебно производство за извършено престъпление за изготвяне или продажба на храна или питие, съдържащи опасни за здравето вещества. Наказанието е „лишаване от свобода“ до пет години.

В хода на разследването е извършено претърсване в търговския обект, от който бил закупен описания чай, като са иззети наличните в него опаковки чай с етикет „Залист, миши трън, див чемшир“.

Едновременно с това са сезирани както Българската агенция по безопасност на храните, така и Изпълнителна агенция по лекарствата.

 

- реклама -